Rengeteg diploma ragad bent a nyelvvizsga hiánya miatt

Csaknem tizenkétezren voltak azok, akik a bizonyítvány hiányában nem jutottak hozzá az oklevélhez.

MN
2017. 07. 17. 4:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tizenkétezer diploma ragadt bent az egyetemeken és főiskolákon 2016-ban azért, mert hiányzott az oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsga: csak tavaly 11 708-an voltak azok, akik a bizonyítvány hiányában nem jutottak hozzá az oklevélhez – közölte a Magyar Hírlap érdeklődésére az Oktatási Hivatal. Ugyanez a szám 2015-ben 9354 volt, míg egy évvel korábban 8500.

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a lapnak elmondta: míg a korábbi években a „bent ragadt diplomások” éltek és élhettek a Diplomamentő program lehetőségével, most ez már nincs meg. Szerinte hasznos lenne, ha utóbbit a kormány újból elindítaná, hiszen addig, amíg a közoktatásból nem megfelelő nyelvtudással lépnek ki a végzősök, az egyetem végén tízezrek találhatják magukat abban a helyzetben, hogy nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában nem kapják meg a diplomájukat.

Salusinszky András szerint megoldást jelenthetne a közoktatás nyelvtanításának megreformálása, aminek érdekében a kormány ősztől reprezentatív kutatásba kezd. Hozzátette: az egyetemek nem tehetnek a bent ragadt diplomákról, a felsőoktatás feladata a szaknyelvi oktatás, nem az általános nyelv tanítása.

Korábban az NGM-nél kérdezett rá az LMP-s Ikotity István arra, hogy „hány beragadt diplomát szabadítottak ki a kormány intézkedéseinek köszönhetően és milyen további lépések várhatóak a nyelvvizsga hiányában ki nem adott diplomák ügyében”. Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára írásbeli válaszában közölte: a támogatott nyelvi képzéseken 10 243 fő vett részt, közülük 9822-en eredményesen el is végezték. A költségvetési támogatásból finanszírozott képzések segítségével 6363 diploma kiadása valósult meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.