Deklarálta a Momentum, hogy egyedül, saját miniszterelnök-jelölttel indul

A 2018-as választások előtt még csak nem is tárgyalnak senkivel Fekete-Győr Andrásék.

MN
2017. 08. 14. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némi vita és tépelődés után döntött a Momentum: nem fog össze, de még csak nem is tárgyal senkivel, egyedül indul a 2018-as választáson. 106 egyéni indulója és saját miniszterelnök-jelöltje is lesz, de még nem döntötték el, párton belül vagy kívül keresnek embert – írja az Index.

Fekete-Győr András, a párt vezetője a legutóbbi küldöttgyűlésen bizalmi szavazást kért a programja mellett: a különállást és a jobbos kulturális témák felvállalását is megszavazták a momentumosok.

A Momentum tehát az úgynevezett ellenzéki tortát szeleteli tovább, ami jól is jöhet a Fidesznek. (Miként a közelmúlt nehézségei is a párton belül: két elnökségi tag távozott az olimpiarendezés ellenzőitől.)

Az Index szerint a Momentumban több párttag elmondása alapján élénk vita zajlott az összefogás kérdéséről, bár az MSZP-vel, DK-val való összefogást nagyjából mindenki elsőre elutasította. Momentum–LMP-összefogást már kevesebben utasították el egyből, a NOlimpia-kampány során jó viszony alakult ki a két párt között, ám a momentumos küldöttek szerint ennek inkább az LMP-sek lettek volna a haszonélvezői. (Vagyis eszerint nem Ungár Péter elnökségi tag botránya hiúsította meg az összefogást.) 

A végső döntést vasárnap hozta meg a küldöttgyűlés, a határozat kizár mindenfajta egyeztetést, koordinált indulást, de még azt is, hogy a Momentum vezetői formálisan meghallgassák más pártok ajánlatát.

A küldöttgyűlésen Fekete-Győr András bizalmi szavazást kért magáról és a programjáról, 90 százalék támogatta. „A politikai irány megerősítését, a bal-jobb megosztottságon felülemelkedő, a jobboldali kulturális témákat is nyíltan felvállaló politikához kértem támogatást” – mondta.

Fekete-Győr az Indexnek azt mondta, hogy a pride-os részvételre buzdító videójáért és az Origo szerkesztőségébe „behatolós” akciójáért is kapott bőven kritikát párton belül, „elismerem, túl erős, túl sarkos fellépés volt mindkettő, máshogy mondanám, máshogy csinálnám most már, de az alapvető üzenetem nem változott egyik esetben sem”.

A miniszterelnök-jelölt személyének kiléte még nagy kérdés, a téma egyelőre nem is volt napirenden, az elnökség még arról sem beszélgetett, hogy párton belüli vagy azon kívüli személyben gondolkodjanak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.