Elhúzódnak a BKK-s bérletbotrány vizsgálatai

A fővárosi cég csak felhasználói tesztelést végzett, de az informatikával nem foglalkozott.

2017. 08. 01. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább kell tanulmányoznom a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hivatalos válaszait és a fővárosi társaság online értékesítési rendszerének bevezetése körül tapasztalt visszásságokat – indokolta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, hogy az eredeti elképzelésektől eltérően hétfőn sem döntött arról, milyen irányú vizsgálatokat indít. Hozzátette: várhatóan azért még a héten határoz, kiemelten a több mint háromezer regisztrált felhasználót is érintő adatkiszivárogtatási ügyről. A BKK internetes bérletrendszerének további adatvédelmi hiányosságai, az úgynevezett biztonsági rések szintén az adatvédelmi hatóság vizsgálatának részei lehetnek.

A kialakult helyzetről az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága várhatóan még augusztusban tárgyalhat. A jobbikos kezdeményezésről a hétfői határozatképtelenség miatt elmaradt ülés után Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke úgy nyilatkozott: a következő tanácskozáson a BKK jegyértékesítési rendszeréről is tájékoztatást kérnek majd.

A fővárosi önkormányzat belső vizsgálata is elhúzódhat augusztus végéig. Belső városházi források lapunknak azt mondták, kizárt, hogy a nyáron véget érjen az eljárás. Az ügyről a Főpolgármesteri Hivatal továbbra sem nyilatkozik. A vizsgálatot az időközben végleg leállított BKK Online shop egyhetes botrányos működésének hatására július 22-én Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester utasítására helyettese, Szeneczey Balázs rendelte el.

Tovább kuszálja az ügy szálait, hogy a BKK szintén belső forrásaitól megtudtuk: a kormánypárti Magyar Időkben megjelent értesülés, amely szerint a fővárosi közlekedésszervező társaságnál „hetekig tesztelték a jegyrendszert”, ebben a formában nem igaz. Többen is megerősítették, hogy a T-Systems rendszerét, szolgáltatását a BKK kizárólag funkcionális, felhasználói oldalról vizsgálta, több száz jobbító javaslatot téve. Az informatikai részével, a biztonsági résekkel, azzal a hibával, amelyet egy 18 éves fiatal tárt fel, nem foglalkoztak. Egyik informátorunk megjegyezte, hogy az ötven forintért vásárolt 9500 forintos havibérlet körül egyre több gyanús részlet vetődik fel. Az egyik ilyen lehetett, amikor az Indexen megjelent a hír, hogy szinte ingyen online BKK-bérlethez lehet jutni, és ezt egy alapismeretekkel felvértezett amatőr informatikus fedte fel – amíg a hibát a T-Systems ki nem javította –, csaknem egy napon át „nyitva állt” a rendszer. Az „etikus hackernek” is nevezett fiatal példáját azonban mások, profibb informatikusok nem követték, sőt a BKK-nál feltérképezett belső adatok szerint ezen kívül egyetlen ilyen ötvenforintos kísérletnek még a nyomát sem találták.

Az ügyből akkor vált politikai botrány, amikor a sajtó közölte, a 18 éves fiatalt éjjel vitték el kihallgatásra. Ez valójában reggel történt. Az ügyben néhány száz fős tiltakozást is szervezett a CEU-tüntetésekről ismertté vált Occupy Oktogon Bázis. A rendőrség azonban nem csak a fiatalember ellen indított nyomozást, a büntetőeljárások több szálon futnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.