Fordított Robin Hood: 80 milliárdos adókedvezmény a multicégeknek

Az LMP kiperelte az egyedi adókedvezmények listáját, és az alapján azt mondja, Orbán Viktor lódít.

Kovács Áron
2017. 08. 14. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromévnyi pereskedés után a Kúria döntése nyomán jutott hozzá az LMP társelnöke, Szél Bernadett a Magyarországon működő multinacionális cégeknek adott egyedi adókedvezmények listájához – illetve annak csak egy részéhez, hiszen a bírósági döntés értelmében a 2012 júliusa és 2014 augusztusa között stratégiai partnereknek nyújtott társaságiadó-kedvezmények adatait kapta meg, vagyis azokon kívül még lehetnek más cégek és más kedvezmények is.

Az öt multicég az adatok alapján összesen 80 milliárd forintnyi adókedvezményt kapott a nagyjából kétéves időszakban a társasági adóból.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője szerint az adatok azt mutatják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „ordas nagyot lódított”, amikor Tusványoson arról beszélt, hogy harcol a multik ellen, és az azoktól elvett profitból támogatja a családokat. Az ellenzéki párt szerint ez nem igaz, és a multinacionális cégek helyett a magyar kis- és középvállalkozásoknak kellene beruházási, munkahelyteremtési és közbeszerzési támogatásokat adni.

A kormány részéről senki nem reagált az LMP által kiperelt adatokra, ellenben a parlamenten kívüli Momentum Mozgalom egyik anyagi támogatója, Raskó György volt MDF-es képviselő és agrárvállalkozó a Facebookon azt írta: az LMP „igazi maoista, baloldali radikális dumával támadta a kormányt a támogatásnyújtás miatt”, és szerinte a Momentum „az ilyen megnyilvánulások miatt nem látja értelmét a választási együttműködésnek” a párttal.

Raskó meglepő módon összekeverte a kormány által nyújtott adókedvezményeket és az EU-s támogatásokat, amikor azt írta: az ország romokban heverne, „ha nem lennének itt a nagy multik, és nem adna az EU évente nettó 2500 milliárd forintnyi támogatást Magyarországnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.