Iránytű: Hírnevet hozott a vizes vb, csak drágán

A felmérés szerint a Fidesz szavazóinak harmada is sokallta a rendezvény költségeit.

Katona Mariann
2017. 08. 12. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a Fidesz szavazóinak csaknem harmada is úgy gondolja, másra is lehetett volna fordítani a vizes vb-re elköltött összeget – ez derül ki a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet lapunk számára készített legfrissebb kutatásából. A felmérés szerint ha a költségek nem kerültek szóba, a vb-re pozitívan tekintettek az emberek. A relatív többség – 41 százalék – úgy vélte, hírnevet, gazdasági előnyt is hozott, s csak feleannyian voltak, akik szerint a rendezvény sem presztízzsel, sem gazdasági előnyökkel nem jár.

Nem meglepő, hogy a kormánypártok szavazói lelkesedtek leginkább a világbajnokságért. Kétharmaduk szerint gazdaságilag és a hírnév szempontjából is előnyösnek tekinthető a sportesemény, míg ötszázaléknyian voltak csak, akik egyik pozitívumot sem látták bele a rendezvénybe. Az ellenzéki pártok támogatói már sokkal pesszimistábban álltak a kérdéshez, legalábbis ami a gazdasági előnyöket illeti, mert a hírnév erősítését sokan közülük is elismerték. Az MSZP és a Jobbik bázisának is csaknem harmada gondolta azt, hogy a nálunk megrendezett vizes világbajnokság hírnevet hoz az ország számára. Mindkét pártnál szinte ugyanennyien voltak azok, akik szerint viszont sem a presztízs, sem a gazdaság szempontjából nem járt jól Magyarország.

Annak kapcsán már sokkal nagyobb volt az egyetértés, hogy a rendezvény költségei az eredeti tervekkel ellentétben nagyjából 130 milliárd forintra rúgtak. A kérdést így feltéve már a megkérdezettek 59 százaléka úgy vélekedett, hogy az ország számára inkább hátrányos a rendezés, másra kellett volna költeni a keretösszeget. Nagyjából a válaszadók harmada mondta még így is azt, hogy az ország számára inkább előnyös célokra fordította a rendezés keretösszegét a kormány. Kizárólag a Fidesz és a KDNP támogatói között voltak többségben azok, akik a 130 milliárdig elszabaduló költségek mellett is jó dolognak tartották a vizes vb-t: 61 százalékuk vélekedett így. A kormánypárti szavazók közül 28 százalék gondolta viszont azt, hogy inkább másra kellett volna ezt a pénzt költeni.

Az ellenzéki pártoknál éppen fordított volt az arány. A leginkább elutasítók a Demokratikus Koalíció támogatói voltak, 96 százalékuk szerint ugyanis nem ez volt a legjobb helye ennek a pénznek. De az MSZP szimpatizánsainak 92 százaléka is így vélekedett. A Jobbiknál 82, míg az LMP-nél 79 százalék volt elutasító a költségek hallatán. Érdekesség, hogy a Kétfarkú Kutya párt hívei közül senki sem gondolta előnyösnek, hogy ekkora összeget fordított az ország a világversenyre, pedig minden ellenzéki pártnál voltak azért néhány százaléknyian, akiknek az volt a véleményük, hogy jó célra ment el a pénz.

Korcsoportokra lebontva szembetűnő, hogy a fiatalok viszonyultak a leginkább negatívan a világbajnokság megrendezéséhez. A 18 és 29 év közöttiek nyolcvan százaléka másra költötte volna a pénzt, csak 15 százalékuk tartotta helyesnek, hogy erre fordították a mintegy 130 milliárdot. A 30 és 39 év közöttieknél már 59 százalék volt az ellenző és 33 százalék az elfogadóbb, a valamivel idősebbeknél pedig még inkább szűkült az olló. Arányaiban a 60 év felettieknek volt a legjobb véleményük, ott már 52 százalékra csökkent azok aránya, akik másra költöttek volna, míg 38 százalék gondolta azt, hogy az ország számára inkább előnyös célokra fordította a rendezés keretösszegét a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.