Kivizsgálás helyett eltanácsolták az iskolából a bántalmazott diákot

Az igazgató visszaélt a hatáskörével és nyomásgyakorlásként alkalmazta az eltanácsolást.

Kuslits Szonja
2017. 08. 14. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztos segítségét egy édesanya kérte, akinek gyermekét állítása szerint bántalmazta a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola egyik tanára. Miután ezt az anya egy szülői értekezleten szóvá tette, az igazgató a gyermek tanulói jogviszonyának megszüntetését kezdeményezte: átadott a szülőnek egy, az iskolaváltoztatásról szóló, a gyermek adataival kitöltött nyomtatványt, egyben azt is közölte, hogy a gyermek az őszi szünet után már nem járhat abba az iskolába.

A biztos hangsúlyozta, hogy az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is mindenkit, tehát a gyermeket is megilleti. Mind alapelvi-alapjogi szinten, mind pedig tételesen tiltott a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése.

A hivatal vizsgálta, hogy az iskola vezetése pontosan milyen eljárást folytatott le a szülő jelzése után. Feltárták, hogy az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az anya a bántalmazásról nem nyújtott be külön beadványt, a panaszának csak a szülői értekezleten adott hangot. Az érintett pedagógus pedig pár nappal azelőtt kezdeményezte a jogviszonya megszüntetését, hogy az igazgatóhoz megérkezett volna az ügyben az ombudsman írásbeli megkeresése.

Az intézmény vezetőjének azonban már akkor kötelessége lett volna a körülmények tisztázása és a további lépések megtétele, amikor felmerült a bántalmazás lehetősége. Székely László megállapította, hogy az igazgató nem tisztázta a tudomására jutott eset körülményeit, még azt sem, hogy az egyáltalán megtörtént-e. Ezzel figyelmen kívül hagyta a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét.

A vizsgálat igazolta, hogy az igazgató a szülői értekezlet után valóban átadta az anyának az iskolaváltoztatásról szóló nyilatkozatot. Mindezt azzal magyarázta, hogy az iskolaváltoztatási nyomtatványt jóhiszeműen adta a szülőnek, azért, hogy ő a másnap kezdődő őszi szünet alatt ki tudja választani az igényeinek megfelelő iskolát.

A biztos megállapította, hogy az igazgató visszaélt a hatáskörével, azon túllépve, a bántalmazás körülményeinek feltárása helyett a panaszos szülővel és a tanulóval szemben nyomásgyakorlásként alkalmazta az eltanácsolást. Az érintett pedagógus jogviszonyának megszüntetése és a bántalmazott gyermek iskolaváltása miatt az ombudsman csak a jövőre nézve fogalmazhatott meg intézkedést. Többek között felhívta az iskola igazgatóját arra is, hogy tartózkodjon az eltanácsolás eszközének alkalmazásától.

Érdekesség, hogy az iskola honlapján egyébként arról tájékoztat: fő célkitűzésük a megértő és szerető légkör biztosítása, ahol a gyermek biztonságban érzi magát függetlenül adottságaitól, képességeitől és fejlődési ütemétől. Az iskola nyolcosztályos, évfolyamonként egy, kis létszámú osztállyal működő intézmény. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.