Új tulajdonosok jöhetnek Schmidt Máriáék cégébe

A Terror Háza főigazgatója és családja érdekeltségébe tartozó cégnél eddig fogytak a részvényesek.

Jandó Zoltán
2017. 08. 18. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tulajdonosi átalakulást hozhat a Schmidt Mária családjának érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlanhasznosítási és -Fejlesztési Nyrt.-nél (Bif), hogy a cég a kedvezőbb adózási feltételek miatt szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakul át. Csütörtöki számában a Népszava adott hírt arról, hogy a Bif szerdai közgyűlésén a tulajdonosok úgy határoztak: társasági formát vált a vállalat. A szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakulás előnye, hogy így a cégnek a jövőben sem társasági, sem iparűzési adót nem kell fizetnie, amivel a Bif – a Magyar Nemzet kalkulációi szerint – csak tavaly nagyjából 124 millió forintot spórolt volna.

Ahhoz azonban, hogy a tavaly közel 2,6 milliárdos árbevétel mellett 1,2 milliárdos nyereséget hozó ingatlanos cég szabályozott ingatlanbefektetési társaságként működhessen tovább, több jogszabályi előírást is teljesítenie kell. A feltételek közül a legérdekesebb, hogy legalább 25 százalékának olyan kisbefektetők tulajdonában kell állnia, akik részesedése külön-külön kevesebb mint 5 százalék.

Ez ugyanis jelenleg egyáltalán nem adott. Sőt a vállalat elmúlt bő két éve épp arról szólt, hogy három üzleti kör – a korábbi FHB-vezér és tulajdonos Spéder Zoltán, Nobilis Kristóf üzletember, illetve Schmidt Mária és családja – próbálta kiszorítani egymást a cégből. Végül Schmidték jártak sikerrel, aminek eredményeként mostanra a Bif több mint 71 százaléka a Terror Háza főigazgatója, illetve a két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter érdekeltségébe tartozó PIÓ-21 Kft. (közvetlen vagy közvetett) tulajdonába került, további bő hatoda pedig a családdal más területen is együtt üzletelő Horváth Lászlóé. A társaságnak ráadásul jelentős mennyiségű saját részvénye is van, így most az előírt 25 százaléknyi közkézhányad ötöde sem adott.

Mindez azt jelenti, hogy a következő hónapokban az eddigiekkel ellentétes folyamatok indulhatnak meg a Bif környékén, hiszen míg az elmúlt időszak a Schmidt család befolyásának növekedéséről szólt, a jövőben csökkennie kell részesedésüknek. Mivel értesüléseink szerint az ingatlanos vállalat még az idén megkezdi az átalakulási folyamatot, a törvényi előírások szerint elvileg 2018 végéig kell a cég negyedének kisbefektetők tulajdonába kerülnie (ennyi haladékot ugyanis ad a jogszabály). Arra, hogy mindezt hogyan kívánják a Bifnél elérni, állítólag egyelőre nincs kiforrott forgatókönyv, de több lehetőségük is van.

Talán kevésbé valószínűnek az látszik, hogy a jelenlegi tulajdonosok eladják részvényeik egy részét, bár ezt sem lehet kizárni. Nagyobb esélye van ugyanakkor, hogy a cég új részvényeket bocsát ki, erre ugyanis már korábban felhatalmazták a tulajdonosok az igazgatótanácsot. 

Népszerű

Az elmúlt napokban több cég esetében felvetődött, a kedvezőbb adózási feltételek érdekében szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakulhatnak. Az egyik ilyen az Opus Global Nyrt. (korábbi Opimus) volt, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégről azonban szakértők lapunknak azt mondták: nem valószínű, hogy meg tudja lépni ezt. Az átalakulásnak ugyanis feltétele, hogy az adott társaság csak ingatlanokkal foglalkozhat, az Opusnak azonban ennél jóval szélesebb a portfóliója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.