2018-as választás: lehet még emelni a tétet?

Orbán Viktor miniszterelnök minden korábbinál nagyobb felhatalmazást szeretne.

Katona Mariann
2017. 09. 18. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn veszi kezdetét az Országgyűlés őszi ülésszaka, ez a szezon már lényegében a 2018-as választásokra ráforduló kampány valódi nyitánya. Habár az előzetes napirendben még nem szerepel, a hagyományok szerint az első parlamenti napon általában Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása szokta beindítani a munkát.

Az biztosra vehető, hogy a következő hónapokban újfent hangsúlyos téma lesz az Országgyűlés falai között is a migráció és a betelepítés, a kormányzati kommunikációban konkrétan Soros-tervként emlegetett elképzelés kérdése. Az ugyanis már kiderült, hogy a kormány arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy készítsen törvényjavaslatokat „a magyar emberek biztonsága” érdekében.

Ahogy az elmúlt időszakban már megszokottá vált, a bevándorlás kérdése uralta Orbán Viktor újabb nyilvános beszédét is, amely szombaton hangzott el a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XI. országos kongresszusán. A kormányfő kifejtette, hogy új belső konfliktus jelentkezett az európai közösségben, a bevándorlóországok – amelyek nem keresztény civilizációkat fogadtak be – és a nem bevándorlóállamok – mint hazánk – között. Történelmi kihívásnak nevezte, hogy ezt orvosolni lehessen, mert „ha nem sikerül, akár végzetes szakadást is okozhat”. Mint mondta, Nyugaton rá akarják venni Közép-Európa országait arra, hogy alakuljanak át bevándorlóországgá, de mi ezt nem akarjuk, az ilyen tervekkel ezért szembe kell fordulni. – A bevándorlóországgá alakítás programját ma egy olyan terv jelenti, amit a köznyelv Soros-tervnek nevez – mondta.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem szabad rést nyitni a pajzson, ki kell tartani a következő választásokig. Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy „minden korábbinál erősebb, minden korábbinál nagyobb felhatalmazást érdemes adni azoknak, akik készek arra, hogy megvédjék a keresztény Magyarország jövőjét”, majd hozzátette, hogy a kormány erre készen áll.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök a rendezvényen azt mondta, hogy gazdag országok gazdag egyházai mintha szégyellnék a keresztet, kínosan ügyelnek arra, hogy a keresztyén jelképek nyilvános használata nehogy sértse a más vallásúak vagy a nem hívők érzékenységét.

Angela Merkel a hét végén több lapinterjúban is kritizálta, hogy Magyarország nem hajlandó végrehajtani a menekültek áthelyezéséről szóló korábbi uniós döntést. A német kancellár hangsúlyozta, hogy az unióban „szolidaritásra van szükségünk”, és a szolidaritást megtagadó tagországoknak „számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül a jövőbeli pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem”.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezúttal visszafogott stílusban válaszolt; megismételte, hogy Magyarország rendkívüli mértékben szolidáris Németországgal, hiszen a magyar emberek adóforintjaiból védjük a határainkat, így védjük Németországot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.