A kardiológusok szerint a pillanatnyi túlélés kevés

Évente mégis 30-35 ezer magyar kap infarktust, és közülük 6500 beteget elveszítenek az orvosok.

Kuslits Szonja
2017. 09. 18. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben azt hiszik, velük ez soha nem történhet meg, de évente mégis 30-35 ezer magyar kap infarktust, és közülük 6500 beteget elveszítenek az orvosok. Azok sincsenek teljes biztonságban, akik megfelelő ellátás után elhagyhatják a kórházat, ugyanis közülük 15-16 százalék nem éli túl az első évet – hívták fel a figyelmet szakértők ma Budapesten a témában tartott sajtótájékoztatón.

Kiderült: a legkorszerűbb katéteres ellátásnak köszönhetően ma feleannyian halnak meg, mint 10 évvel ezelőtt, de az infarktus utáni időszak halálozási aránya még mindig magasabb, mint a nyugat- vagy észak-európai országokban. Hiába tesznek meg mindent az orvosok, ha a beteg a kórház elhagyása után visszatér korábbi önpusztító életmódjához, akkor egyre romlanak a túlélési esélyei. Azért, hogy ez változzon, betegtájékoztató kampányt indít a Magyar Kardiológusok Társasága. Az infarktuson átesett betegek részére szóló oktató- és motivációs program egy hat részből álló videósorozatból, egy gondozási naplóból, valamint egy információs anyagból áll. Ez segíti a betegeket az infarktus utáni teljes felépülésben. A kampány anyagai bárki számára elérhetőek és letölthetőek a www.mkardio.hu/tulelesiismeretek linken.

Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke, a Pécsi Tudományegyetem KK I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója az eseményen felhívta a figyelmet arra is: most vasárnap Budapesten rendezik a Szívünk napját, ahol a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre hívják fel a figyelmet. Mint mondta, nagyon bíznak abban, hogy a bemutatott programnak hála javulnak majd a halálozási mutatók, hiszen bár az első 30 nap a kritikus, utána is lényeges, hogy milyen a beteg életmódja.

Becker Dávidtól, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkárától megtudtuk: a korai halálozás számát az is emeli, hogy a betegek túl sokat, több mint három órát várnak a segítségkéréssel, míg Ausztriában ez 70 perc. Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, a testsúly optimalizálása, a rendszeres mozgás és az előírt gyógyszerek pontos szedése rendkívül sokat számít, és ebben is nagyon rosszul állunk.

Az eseményen szó volt arról is, hogy a hirtelen keringésmegállás túlélésére csak akkor van esély, ha valaki azonnal elkezdi a beteg újraélesztését. A keringés nélküli betegnél csak mellkaskompressziót kell alkalmazni percenként 100 alkalommal, ha van a közelben félautomata defibrillátor, azt is igénybe lehet venni.

Forster Tamás professzor, a Szegedi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatója, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke a szakmai, de mégis civil szervezetek szerepét emelte ki. Rendkívül fontos ugyanis, hogy több csatornán keresztül juthassanak el az ismeretek a betegekhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.