Luxuslakásba költözhet a Szegedi Olimpiai Központ gondnoka

Három szoba, két fürdő, amerikai konyha is lesz a csúcstechnológiával épülő gondnoki lakásban.

Koncz Tamás
2017. 09. 18. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő tizenkét évben biztosan nem lesznek nyári olimpiai játékok Magyarországon, ám ez nem jelenthet komoly problémát a Szegedi Olimpiai Központ fejlesztésénél.

A pénteki Közbeszerzési Értesítőből derült ki, hogy a Nemzeti Sportközpontok a szegedi, Maty-éri evezőslétesítménynél összesen 93 millió forintból építtet majd üzemeltetési irodát és mellé gondnoki lakást.

Az iroda 101, a lakás 99 négyzetméter lesz, izoláltan állnak egymás mellett: az ingatlanba költöző gondnok pedig igazán szerencsésnek érezheti magát, hiszen a lakásban három szobát, két fürdőhelyiséget, amerikai konyhát alakítanak ki, a konyha-nappaliból pedig terasz is nyílik, ami – ez a pályázati anyagban külön hangsúlyt is kapott – „használható külső étkezéshez is”.

Az üzemeltetési részleg ehhez képest átlagos lesz: egy tárgyalót, két irodahelyiséget, kisebb teakonyhát, raktárat, mosdókat, öltözőt és gépészeti teret terveztek ide, valamint egy kis teraszt is.

A 93 milliós árat részben a korszerű építészeti megoldások magyarázhatják – a könnyűszerkezetes épületet habbeton elemekből állítják össze, az építkezés talajcserével kezdődik – és egy klasszikus tervezési hiba.

A Nemzeti Sportközpontok kezdetben 59 milliós büdzsében gondolkodott, de ahogy a kivitelező, a Szögi Építőipari Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a tervrajzokról valahogy kimaradt az épülethez tartozó közműrendszer – emiatt csaknem egy évet csúszott a beruházás, és az ár is a másfélszeresére ugrott.

Mindez azonban nem magyarázza a luxusszempontokat: miért kap kvázi villát a helyi gondnok, és miért ilyen költséges eljárást választottak a kivitelezéshez? Összehasonlítva: a Magyar Nemzet csupán egy Google-kereséssel talált olyan céget, amely ugyanekkora alapterületű, könnyűszerkezetes házat tervezéssel, áfával együtt, kulcsrakészen építene mindössze 33 millió forintért.

A Szegedi Olimpiai Központ egyébként 2011-ben a Szeged.ma cikke szerint 450 milliós kormányzati támogatást kapott felújításra. A következő években sem lehet oka panaszra a helyi kajak-kenusoknak, ahogy a Délmagyarország az idén nyáron megírta, a kormány 2019-ig újabb 1,7 milliárdot szán a fejlesztésekre.

Érdeklődtünk a központot fenntartó Nemzeti Sportközpontoknál, hogy a gondnoki lakást már ebből az 1,7 milliárdos keretből vagy más forrásból építik – és miért ilyen költséges építési technológiát és megoldásokat választottak.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen fejlesztések várhatók a SZÖK honlapján „a világ egyik legjobb kajak-kenus létesítményének” nevezett Maty-éri komplexumnál. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.