Megint elmenekül a Fidesz a népszavazás elől

Aligha lesz referendum a korrupció ügyében. Vágóék leállnak az aláírásgyűjtéssel, amint az új törvényt kihirdetik.

Katona Mariann
2017. 09. 19. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyják a kormánypártok, hogy túlságosan nagyra nőjön a baloldali ellenzék által is támogatott, a korrupciós bűncselekmények elévüléséről szóló népszavazási kezdeményezés, ezért még a szükséges aláírások összegyűjtése előtt elfogadhatnak egy a témában benyújtott jobbikos törvényjavaslatot. Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő népszavazási kezdeményezése arról szólt, hogy a jelenlegi ötről legalább 12 évre emeljék a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó elévülési időt, ám úgy látszik, a kormány – a vasárnapi boltzárhoz és a budapesti olimpiához hasonlóan – ennek a kezdeményezésnek is elejét veszi.

Hétfőn ugyanis az Országgyűlés egyhangú döntéssel hozzájárult a házszabálytól való eltéréshez, így a Jobbik szintén a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét meghosszabbító javaslatáról még tegnap késő este megtartották a vitát, ma pedig várhatóan szavaznak is róla. Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője hétfőn jelezte, támogatni fogják, mert – mint fogalmazott – a Fidesz eddig is támogatott minden rendszerszintű korrupcióellenes kezdeményezést.

– Egy kormánypárt részéről teljesen bevett eljárás, hogy ha rájuk nézve veszélyes kezdeményezést látnak az ellenzéknél, megpróbálják megelőzni a bajt.

Márpedig a korrupciós bűncselekményekről szóló népszavazásnak könnyen lehetett volna olyan olvasata, hogy a mostani kormányzati korrupció ellen kell fellépni – mondta lapunknak Böcskei Balázs politológus, aki szerint a Fidesz mindent elkövet majd annak érdekében, hogy a korrupció ne szerepeljen a kampány témái között. Szerinte a kezdeményezés támogatóinak – mások mellett az MSZP-nek, az Együttnek, az LMP-nek, a Párbeszédnek és a Momentumnak – még úgy is előnyös lehetett volna az aláírásgyűjtéssel járó kitelepülés, hogy nem kizárólag egy párttal lehet azonosítani a kezdeményezést.

Az aláírásgyűjtés során ugyanis néhány hónappal a választások előtt közvetlen kapcsolatba kerülnek a választókkal, mobilizálják a támogatóikat, és még a láthatóságuk is nő. Komoly kockázata van ugyanakkor a kezdeményezés kudarcának. Ha ugyanis nem jön össze a szükséges mennyiségű szignó, akkor a baloldali ellenzékről az a kép erősödne, hogy erőtlenek, és nem képesek a kormányváltásra sem – fogalmazott.

– Reálisan szemlélve, a népszavazás már csak a választások után volna lebonyolítható, amire nem is lenne szükség, ha a baloldali–zöld–liberális oldal nyer 2018 tavaszán. De akkor ezek szerint nem győzelemre készülnek? – vetette fel Ember Zoltán, az Iránytű Intézet elemzője. Úgy vélte, szinte előre borítékolható az is, hogy nem lenne meg a népszavazás érvényességéhez szükséges küszöb sem. – Olyan pártok csatlakoztak, amelyeknek szüksége van a kezdeményezés által nyújtott láthatósági mellényre. A korrupció elleni küzdelem ügyét ma leginkább a Jobbik és az LMP tudhatja magáénak, a többi pártnak esélye lehet felzárkózni, az MSZP-nek és a DK-nak ráadásul hátraléka is van e téren – fogalmazott.

Az elemző szerint a baloldal pártjai nem tehették meg, hogy legalább névvel ne álljanak a kezdeményezés mögé, míg a Jobbik a saját útját járja. – Felismerték, hogy nem a Fidesz által bedobott, a helyüket előre, mérnöki pontossággal – számukra hátrányosan – kijelölő témákra kell ráugrani, hanem a választókkal kell kapcsolatot teremteni, saját ügyek mentén kell tematizálni – mondta. A kérdés ráadásul okafogyottá is válhat, hiszen a Fidesz hasonló taktikát választott, mint az olimpiarendezés ügyében – tette hozzá.

A jobbikos javaslathoz egyébként – amely a népszavazási kezdeményezésnek megfelelően 12 évre emelné az elévülési időt – az Együtt módosító indítványt is benyújtott; ennek értelmében csak azok az állami szerződések volnának érvényesek, amelyeket közzétettek az interneten. Az LMP szintén jelezte, hogy benyújt egy korrupcióellenes csomagot, de ötpárti egyeztetést is kezdeményeznek a témában.

Hadházy Ákos, a párt társelnöke a HVG.hu-nak azt mondta, a csomagnak része lesz a Vágó-féle népszavazási kezdeményezésben szereplő elévülési határidő, illetve több, az LMP által már korábban javasolt korrupcióellenes intézkedés is.

Tegnap délelőtt egyébként Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője lapunknak még arról beszélt, hogy a kormány saját javaslatot nyújt majd be. – Támogatjuk, meg is oldjuk – fogalmazott a képviselő. Felvetésünkre, miszerint a vasárnapi zárva tartáshoz hasonlóan akarnak-e eljárni – azaz saját javaslatukkal elejét vennék egy népszerű kezdeményezésnek –, arról beszélt: a mostani eljárást nem hasonlítaná semmihez sem, „ez egy másik ügy”.

Gulyás Gergely, a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője egyébként vasárnap szintén arról beszélt, hogy szükségtelen az aláírásgyűjtés, elegendő volna, ha valamelyik párt benyújtana egy törvénymódosító javaslatot.

– A Fidesz úgy fél a népszavazástól, mint az ördög a szenteltvíztől – kommentálta a kormánypártok döntését Vágó Gábor, aki szerint egyértelmű, hogy a népszavazás a legerősebb eszköz az ellenzék kezében. A politikus azt is megjegyezte, nem bízik a Fidesz–KDNP pártszövetségben, ezért az aláírásgyűjtéssel csak akkor állnak le, ha a törvényt már elfogadták, és megjelenik a Magyar Közlönyben.

Egyébként az ellenzék más népszavazási kérdéseket is futtat, a Momentum például arról tartana referendumot, hogy kétharmad nélkül is visszahívható legyen a legfőbb ügyész. Böcskei Balázs szerint ugyanakkor a legfőbb ügyészről szóló kérdés kevésbé alkalmas a választók mobilizálására, mert a korrupciónál egy jóval bonyolultabb üzenetet kellene eljuttatni a szavazókhoz.

Mellébeszélés

Köszönöm szépen – így reagált Farkas Flórián országgyűlési képviselő (Fidesz), miniszterelnöki biztos lapunknak arra a kérdésére, miszerint tervez-e indulni a jövő évi választásokon. A politikus ez alkalommal sem akart a sajtó rendelkezésére állni, és válaszadás helyett inkább gyors tempóban továbbsétált a parlament folyosóján. Arra sem kaptunk választ, egyetért-e azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények elévülésének határidejét felemeljék. Erre csak annyit közölt: „Viszontlátásra!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.