Megvan a megállapodás a szövetségi kormánnyal a lex CEU ügyében

Így nem kell a külföldi egyetemekre vonatkozó szigorító passzusokat október 11-e után érvénytelennek tekinteni.

MN
2017. 09. 08. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan a felsőoktatási törvénymódosítás által előírt előzetes elvi megállapodás az amerikai szövetségi kormány oktatásért felelős „illetékesének” a jóváhagyásával, így a kormány maximálisan be tudja tartani a törvényt – mondta egy meg nem nevezett kormánytag az ATV.hunak.

Így nem kell a külföldi egyetemekre, így a Közép-európai Egyetemre (CEU) vonatkozó szigorító passzusokat október 11-e után érvénytelennek tekinteni. Ezáltal a CEU esetében a határnapnak december 31. számít majd. 

Hogy a magyar kormány, illetve az amerikai szövetségi kormánnyal történt „elvi megállapodás” tartalma milyen mélységű, azt nem árulta el az Atv.hu forrása. Az „elegendő” washingtoni jóváhagyás valószínűleg értelmezés kérdése. A szövetségi feltétel teljesítéséhez elképzelhető, hogy az is elég a kormány szerint, ha az amerikai szövetségi kormány nem emel kifogást, hanem zöld jelzést ad, hogy a magyar kormány és az egyetem székhelye szerint illetékes tagállam vezetése közt létrejöjjön a megállapodás.

Az Alkotmánybíróság (AB) ítélkezési gyakorlatára rálátó forrás szerint a lex CEU ügyében az (AB) ítélete várhatóan október 11-e után születik meg, valamikor még ebben az évben. Az Atv.hu-nak nyilatkozó alkotmányjogászok szerint a bírák szinte biztosan nem mondják ki az alkotmányellenességet.

„Az Európai Bizottság és a tekintélyes alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság is csak a szolgáltatás szabad áramlásának az akadályozását tudta felhozni a lex CEU ellen, de mivel két CEU van, ezt vissza tudjuk jogilag utasítani” – állították az ATV forrásai a kormányzati érveléssel egybehangzóan.

Ami az ügyet illeti: az Egyesült Államokban az oktatás, így a külföldi akkreditáció és a diplomakibocsátás ügye is elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. Megállapodást pedig szintén csak a tagállamok köthetnek az egyetemek külföldi működéséről és akkreditációjáról – nem a Donald Trump vezette szövetségi kormányzat. A Budapesten 27 éve működő Közép-európai Egyetemnek New York adott ki akkreditációt.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ezért – a törvény megszavazása előtti napon – pontosította a felsőoktatási törvényjavaslatot. Mégpedig úgy, hogy ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, például az Egyesült Államokban, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. A törvény szerint a magyar kormánynak ezeket az előzetes megállapodásokat a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. Mivel a lex CEU-t április 11-én hirdették ki, a határnap október 11-e volt a szövetségi megállapodások esetén.

Az Európai Bizottság április végén indított kötelezettségszegési eljárást a lex CEU miatt. Amennyiben a kormány nem lesz hajlandó módosítani a lex CEU-n, az Európai Bíróság dönt. A Velencei Bizottság októberben zárja le a lex CEU vizsgálatát, a magyar kormány október 6-7-én ismerteti a testület előtt jogi álláspontját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.