Otthonába is fogadott be migránsokat az esztergályhorváti telek tulajdonosa

Ursula Weitgasser, az osztrák orvos úgy véli, hogy a magyar kormány nem tiszteli 1956 emlékét.

Unyatyinszki György
2017. 09. 06. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez nem pusztán üdülési projekt, segíteni szeretnénk visszaadni a menekült családoknak a normális életérzést” – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére Ursula Weitgasser, annak a Zala megyei esztergályhorváti teleknek a tulajdonosa, ahova szeptemberben több turnusban menekültstátust nyert családok üdültetését szervezte a Migration Aid. Az osztrák orvos azért választotta partnernek a civileket, mert ismeretei szerint ez az egyetlen magyar szervezet, amely Magyarországon következetesen segít a menekülteknek. A szemészorvos elmondása szerint korábban önkéntesként segített a röszkei és a körmendi ideiglenes táborban, ahol megdöbbentőnek és sokkolónak találta, ahogyan emberekkel, köztük gyerekekkel bántak a hatóságok.

A déli határon a tranzitzónában felállított táborban rosszul táplált gyerekekkel találkozott, valamint annak is tanúja volt, amikor a gyerekeik szeme láttára bilincseltek meg anyákat, amikor orvoshoz vitték őket. Mindezen élmények is szerepet játszottak abban, hogy társaival a táborozásról döntöttek.

– A családom keresztény, és sok köztünk az orvos, illetve többen dolgoznak az egészségügyben. Ők mindig segíteni akartak azoknak, akiket szorít a szükség – nyilatkozta a doktornő. Emlékeztetett, hogy a második világháború után a legnagyobb menekülthullám 1956-ban volt, amikor kétszázezer magyar hagyta el az országot a forradalom novemberi leverése után. Az orvosnő szerint

1956-ban a magyar menekültek hulláma egy olyan Ausztriát ért el, amely sokkal kevesebb segítséget tudott erőforrásai alapján felajánlani, mint amire a mai modern Magyarország képes lenne.

– Ennek ellenére két éven belül minden magyar menekült számára új otthont találtak a szabad világban, pénzt, ételt ingyenes oktatást kaptak, valamint segítséget az álláskeresésben – emelte ki Ursula Weitgasser. A családjának valódi tapasztalata van ezekből az időkből: nagyanyja számos magyar menekült családot fogadott a házába. – A magyar kormány menekültellenes kommunikációja tiszteletlen a saját történelmével szemben is – állította Weitgasser. Szégyenteljesnek tartja, hogy az az ország, amelynek népe jelentős tapasztalatokkal bír a menekültek sorsát illetően, 1294 menekült ember befogadása ellen referendumot tartott.

Bevallása szerint maga is járt Szíriában, ahol megtapasztalta az ott élők barátságosságát, ezért különösen sajnálja, hogy mit tett a háború az országgal. A menekültellenes közbeszédben gyakran elhangzó gondolatok alapján megkérdeztük, hogy saját otthonában is segít-e a menekülteknek. – Igen, több menekült családot is fogadtam már – válaszolta határozottan lapunknak. Hozzátette, hogy

az együttéléssel általánosan jó tapasztalatai voltak.

– Természetesen mindenki emberből van, és adódnak súrlódások, de a családom és a házam iránt is nagy tiszteletet tanúsítottak, semmit nem loptak el, semmit nem tettek tönkre – beszélt tapasztalatairól az orvosnő.

Weitgasser mély aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan Orbán Viktor „trombitaszó-kísérettel” halad az illiberális állam kiépítése és az „etnikai homogenitás” megvalósítása irányába. A magyar miniszterelnök azon állítása, hogy

intézkedéseivel az európai kereszténységet is védi, ellentétes azzal, amit Jézus Krisztus kérne az emberektől

– vélte az orvosnő. Szerinte nem szabad elfelejteni a menekültekről szóló párbeszéd kapcsán a szíriai és az afganisztáni háború brutalitását, a területen a genfi egyezmény figyelmen kívül hagyását, a kórházak bombázását és a vegyi fegyverek lakosság elleni bevetését. – Nem keresztényi viselkedés így bánni emberekkel – hangsúlyozta, utalva a magyar kormány hozzáállására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.