Tarjányi Péter: Felépítettünk egy civil jelöltet, aztán jött Botka

Lattmann Tamást komoly szűrés után választotta ki az MSZP – állítja Tarjányi Péter, aki tanácsadóként keresett a pártnak kormányfőjelöltet.

MN
2017. 09. 27. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egy éven át adott tanácsokat az MSZP felső vezetésének Tarjányi Péter, őt bízták meg azzal, hogy egy sokoldalúan képzett, civil miniszterelnök-jelöltet keressen a párt számára a 2018-as választáshoz – állította szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Zoom.hu ügyvezető-tulajdonosa.

Tarjányi szerint különös, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy tesz, mintha sosem hallott volna Lattmann Tamás jelöltségéről – már csak azért is, mert a jelölt kiválasztásáról szerinte Tóbiás József korábbi és Molnár Gyula jelenlegi pártelnök is tudott.

A biztonságpolitikai szakértőként is dolgozó Tarjányi elmondta, 2015-ben több feladatot látott el az MSZP-nél: nemzetbiztonsági tanulmányokat készített Molnár Zsoltnak, de az is az ő dolga volt, hogy megtalálja a szocialistáknak azt a civil szférából érkező személyt, aki nyerhet 2018-ban. A civil jelleg különösen fontos szempont volt, mert az MSZP-ben úgy látták, hogy pártpolitikus hitelesen nem tudja megszólítani a választókat – tette hozzá.

Tarjányi azt állítja, hogy komoly háttérkutatást folytatott az MSZP (hangsúlyozottan nem hivatalos) megbízásából: az Egyesült Államokban kampánytanácsadókkal tárgyalt, és megismerte azt a listát, amely alapján egy párt gyakorlatilag felépíthet egy, a célnak megfelelő civil jelöltet.

Augusztus közepére már három férfit és egy nőt tudott felmutatni Molnár Gyuláéknak, akik életkor, képzettség, nyelvtudás tekintetében is megfeleltek az elvárásoknak – állítja Tarjányi. A Zoom vezetője szerint a szocialisták ekkor értesítették először Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét is a tervről, s egyeztettek a többi ellenzéki párt vezetőjével is. 

A későbbi válogatások során végül Lattmann Tamás maradt képben, és novemberben az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP és a DK közös jelöltjeként tartották számon.

Ő lehetett volna a befutó is, de 2016 decemberében a korábban többször is megkeresett Botka László jelezte, hogy vállalja a kormányfőjelöltséget, és ekkor Lattmann háttérbe szorult – magyarázta az ATV vendége Rónai Egon műsorvezetőnek.

Tarjányi emellett beszélt saját szervezetéről, a szeptember 22-én bemutatott új, baloldali Magyar Progresszív Mozgalomról (MPM), amelyben szakértőként Lattmann Tamás és Bodnár Zoltán is helyet kapott. Tarjányi szerint az MPM egyik célja az lesz, hogy a baloldali ellenzék pártjai között segítse az összefogást.

Tarjányi Péter nyilatkozata ugyanakkor több kérdést vethet fel, ami az Egyenes beszédben nem hangzott el:

Ha a Magyar Progresszív Mozgalom végre elindul, talán a fentiekre is választ kaphatunk. A szervezet egyelőre csak egy Facebook-oldal formájában érhető el a neten üzenet nélkül, összesen 47 követővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.