A közbeszerzési hatóság vizsgálja a mobilgát tervezésére kötött szerződést

Újabb bot a mobilgát küllői között – véli Jávor Benedek, aki a bejelentést tette.

Bittner Levente
2017. 10. 06. 13:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közbeszerzési Hatóság vizsgálatot indított a római-parti mobilgát tervezésére a Fővárosi Csatornázási Művek és a Tér-Team Kft. között közbeszerzés nélkül megkötött szerződés ügyében – derül ki Jávor Benedek pénteki Facebook-posztjából.

„Újabb bot a mobilgát küllői között. A római-parti beruházás a zavar és a fejetlenség egyre látványosabb jeleit mutatja” – így kezdi a bejegyzését a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Mint írja: már korábban jelezte, hogy a mobilgát tervezésére közbeszerzés nélkül megkötött szerződés alighanem sérti a közbeszerzési szabályokat, ezért egy hónapja a Közbeszerzési Hatósághoz fordult. A szeptember 29-én kelt válasz szerint az ügyben hivatalból vizsgálat indult, amely jelenleg is folyamatban van.

Jávor szerint ez arra utal, hogy ők is úgy vélik, problémás lehet a közbeszerzés nélkül megkötött szerződés. Ha pedig így van, akkor semmis a szerződés és tendert kell kiírni a tervezésre.

Szerinte ezzel eljött az idő, hogy „végre megfelelően megvizsgáljuk az alternatívákat, azok valós költségeit, környezeti és társadalmi hatásait. Csak mondom: ha jogszerűtlenül elhagyták a tendert, akkor innentől kezdve EU-s pénzt sem nagyon lehet várni hozzá. Egyre több jel mutat arra, hogy a kormány elengedi az egyre kínosabb projektet, és hagyják, hogy a romjaiba Tarlós belebukjon. Nekem nem fog fájni, az ő barátai. A Római meg csak nyerhet vele.”

Ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés szeptember 27-i ülésén nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készíttetett, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát. A testület támogatta viszont Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv készítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét. 

Az óbudai képviselő-testület pedig két nappal később úgy döntött, nem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást semmilyen védműhöz, így a Duna-parton tervezett mobilgát alapjának megépítéséhez, amíg meg nem vizsgálták a harmadik lehetőséget. Tarlós István később érthetetlennek nevezte a III. kerület döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.