A Momentum az ingatlanspekulációra hivatkozva vezetné be az ingatlanadót

A párt egyik elképzelése szerint nem szükséges a katonák jelenléte a határon.

MN
2017. 10. 21. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum bemutatkozásakor látszólag nem vázolt különösebb elképzeléseket, ám Fekete-Győr András szerint például az alapvető, hogy a katonák jelenlétét nem tartják szükségesnek a határon. Tehermentesítjük a honvédséget a határvédelemben nevű programjukban az szerepel, hogy „A honvédség nem propagandaeszköz. Összesen mintegy 13 ezer katona teljesített szolgálatot az ország déli határai mentén az elmúlt több mint egy évben. A határvédelem európai dimenziójának erősítésével tehermentesítjük a honvédséget, véget vetve az állományt súlyosan megterhelő, politikai célú látványbevetéseknek.”

Programjuk Lehetőségekkel teli ország című fejezete kimondja: „visszaszorítjuk az ingatlanspekulációt a tőkejövedelem-adó bevezetésével”. A Magyar Idők által megkeresett adószakértők általánosnak és ködösnek értékelték ezt a megfogalmazást, ugyanakkor jól látszik az általános ingatlanadó, illetve vagyonadó bevezetésének a szándéka. Azt is kiemelték, hogy a Momentum az ingatlanspekulációra hivatkozása miatt az adó a lakásokon kívül telkekre, termőföldekre szintén vonatkozhat. Az egyik adószakértő szerint „innentől kezdve szándék kérdése, hogy ezzel a megfogalmazással mit kezdenének”.

Az ingatlanadó a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapvető elképzelése volt, 2009-ben a kormány el is fogadta. Bajnai Gordon miniszterelnök akkor az ATV-ben úgy nyilatkozott, bár „keményen hangzik, de ha valaki nem tudja fenntartani az ingatlanát a 2010-ben bevezetendő adó miatt, akkor költözzön egy számmal kisebbe”. Az Alkotmánybíróság viszont 2010 januárjában alaptörvény-ellentétesnek minősítette a lakóingatlanok megadóztatását a parlament által elfogadott formában. A testület döntését követően Bajnai azt mondta, hogy „a vagyonadó célja, hogy az ország legtehetősebb emberei csökkentsék a legszegényebbek terheit, ezért a szolidaritásról szól, így ha eltörlik, akkor a vagyonosok győznek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.