A zöldombudsmannak sem tetszik a Kopaszi-gátra tervezett Mol-torony ötlete

A 120 méteres épület felhúzásával veszélyben látja Bándi Gyula Budapest egységes látképét.

MN
2017. 10. 06. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója azért, mert Budapest világörökségi védelem alatt álló tájértékeit, a főváros egységes látképét veszélyben látja – írta közleményében a zöldombudsman annak kapcsán, hogy a Mol egy 120 méteres toronyházat tervez a Kopaszi-gátra.

A közleményben emlékeztetnek: a tervezett BudaPart városnegyed keretében megépítendő magasház ötlete nyilvánosságra kerülése óta komoly szakmai bírálatok kereszttüzében áll.

Az urbanisztika vezető képviselői is megfogalmazták aggályaikat a városképet meghatározó történelmi épületek, sőt a budai természetes magaslatok fölé emelkedő toronyház építésével kapcsolatban, amely súlyosan megzavarná a budai városkép harmóniáját.

Bándi Gyula egyetért a kormány nemrég megfogalmazott álláspontjával: Budapest UNESCO világörökségi besorolását semmi még csak nem is fenyegetheti. Úgy vélte, a Kopaszi-gátnál tervezett magasház ugyanakkor a történelmi budai tájkép megváltozása révén kézzelfoghatóvá teszi ezt a veszélyt.

Korábban Csepreghy Nándor államtitkár azt mondta a Hvg-nek, hogy a kormány nem fogja hagyni a felhőkarcoló felépülését. Csütörtöki kormányinfóján Lázár János is a toronyház megépítése ellen érvelt: álláspontja szerint a Bazilikánál nagyobb épületet nem kellene építeni Budapesten. Úgy véli, az egy kincs, hogy nincs magasház a fővárosban, mert az tájseb lenne.

Mint Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke rámutat: a városban három kiemelkedő pont, három kupola található: az Országházé, a Bazilikáé és a Budavári Palotáé. Ezek politikai-nemzeti-transzcendens értékeket hordozó épületek.

Az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete), valamint a Világörökségért Alapítvány is figyelmeztetett: a tervezett 120 méteres magasság és a helyszín sem hagyható jóvá a Világörökségi Központtal való egyeztetés nélkül. A szószóló a kormányállásponttal összhangban úgy látja, nem kockáztatható, hogy a veszélyeztetett világörökségi listára kerüljünk, vagy akár visszavonják a világörökségi státuszunkat.

Mindezek alapján Bándi Gyula azt szorgalmazza, hogy a felmerülő aggályokat a tervezés során az UNESCO illetékeseivel folytatott szakmai párbeszédben tisztázva és azokat elhárítva épüljön meg a főváros arculatát hosszú távon és jelentősen befolyásoló épület.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.