Haladékot adott a CEU-nak a kormány

Egy évvel tolják ki a határidőket, de ez talán elsősorban nem is a CEU-nak, hanem a kormánynak előnyös.

Pintér Bence
2017. 10. 13. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel hosszabbítja meg a tavasszal elfogadott lex CEU-ban foglalt határidőket a kormány, amennyiben a felsőoktatási törvény Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett módosítását elfogadja a parlament. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi – főleg a Soros György által alapított CEU-t, azaz a Közép-európai Egyetemet érintő – módosításban foglalt követelményeknek nem 2018. január elsejéig, hanem 2019. január elsejéig kell majd megfelelni – derült ki a miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormány visszavonulásához köze lehet többek között az Európai Bizottság által áprilisban indított kötelezettségszegési eljárásnak, illetve a Velencei Bizottság jelentésének, amely szerint ugyan alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak, de több „rendkívül problematikus” követelményt tartalmaz a már Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozóan. Trócsányi szerint a kormány a külföldi, „minden érdemi jogi érvet nélkülöző” nyomásgyakorlás ellenére kitart amellett, hogy a „jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek”, így a CEU-ra is. 

A miniszter péntek déli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kormány álláspontja szerint a tavaszi módosítás „kiszámítható, világos, és mindenki számára teljesíthető” feltételeket szabott meg, a cél pedig a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények működésének átláthatóvá tétele volt. A törvény „világosságával” kapcsolatban felidézhetjük, hogy a magyar kormányzat hónapokig ragaszkodott hozzá, hogy az ügyben az amerikai kormánnyal tárgyaljon, miközben az oktatási ügyekről az amerikai szövetségi kormány egyébként nem tárgyalhat.

Trócsányi kitért arra, hogy a CEU-val szemben több másik intézmény, így például a McDaniel College Budapest határidőre tudta teljesíteni a feltételeket. Szerinte ennek az az oka, hogy a CEU felesleges politikai vitára és konfliktusra hegyezte ki az ügyet a közös megoldás keresése helyett. „A kormány a megállapodásban hisz” – mondta Trócsányi, majd mondandójának végére érve sietve távozott a teremből.

A CEU eközben arra vár, hogy a magyar kormány aláírja a megállapodástervezetet New York állammal, és elküldje az Országgyűlésnek ratifikálásra, amivel törvényerőre emelkedhet. Az egyetem október elején megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban, ezzel teljesítve a tavaszi törvénymódosítás előírásait. Ezzel azonban még nem biztos, hogy biztosítva lesz az egyetem működése, mivel a kormány – kissé homályos módon – most már azt is elvárja, hogy az Amerikában folyó képzéseknek ugyanolyan akkreditációja legyen, mint a budapesti képzéseknek, az akkreditáció pedig öt évet is igénybe vehet.

A határidő pénteken bejelentett kitolása tehát csak akkor engedmény az egyetemnek, ha a magyar kormány elfogadja az elvárt amerikai képzések esetén azt, hogy ezek az akkreditációs folyamat „kérelmező” státuszában vannak. A határidő kitolásával azonban a kormány mindenképpen nyer: jelenlegi formájában ugyanis valószínűleg nem állná meg a helyét az Európai Bíróságon a törvény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.