Ijedség: nemet mondott a népszavazásra az Orbán-kormány

Nemzeti konszenzus van a kérdésben, ezért nem kell népszavazást tartani róla – ezzel érvel a Fidesz.

MN
2017. 10. 29. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába gyűjtötték össze a szükséges számú aláírást, mégsem lett népszavazás a budapesti olimpiáról. Azóta is vontak már vissza intézkedéseket, csak hogy ne indulhasson referendum a kormánypártok számára kedvezőtlen témában. Úgy tűnik, a vagyonnyilatkozatok ellenőrzésének ügyében is ehhez a módszerhez folyamodnak. A Fidesz frakcióvezetője már jelezte: támogatnának egy olyan javaslatot, amely alapján össze kellene vetni a hatósági adatokat a politikusok által beadott dokumentumokkal. Erre vonatkozott a népszavazási kezdeményezés is – írja a Hír TV.

A kormánypártok arra hivatkoznak, hogy társadalmi konszenzus van a kérdésben, de a megoldáshoz nem kell referendum. „A Fidesz még egyszer sem ijedt meg semmilyen népszavazási kezdeményezéstől. A Fidesz következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy az emberek pártján áll. Minden olyan kérdésben, amelyben láthatóan egy olyan konszenzus alakul ki, amely a társadalom többségének az álláspontját képviseli, abban természetesen mi ennek az álláspontnak az elfogadását képviseljük. Ez nem valamiféle megfutamodás” – mondta Puskás Imre, a Fidesz szóvivője.

A Jobbik arra emlékeztet: amíg nem kapott zöld utat a népszavazási kezdeményezés, minden hasonló ellenzéki javaslatot lesöpörtek az asztalról. „A Fidesz nem azért akarja támogatni most a vagyonnyilatkozati rendszer megváltoztatását, mert ő ezen változtatni szeretne, hanem egyszerűen csak fél a népszavazási kezdeményezéstől. Hiszen a népszavazás, az nem egy közvélemény-kutatás, egy népszavazás, az nem egy nemzeti konzultáció, ahol meg lehet hamisítani az adatokat. Egy népszavazásnál konkrétan elmondanák arról a kérdésről is a véleményüket az emberek és arról is, hogy mennyire értenek egyet a Fidesz politikájával” – mutatott rá Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

Az LMP-nek is több javaslata volt a politikusok ellenőrizhetőségével kapcsolatban, most még nem döntöttek, hogy beadnak-e újabb módosítást. „A fideszes képviselők ezt eddig is megszavazhatták volna, soha nem éltek a lehetőséggel, pontosan ezért nem is valósult meg ennek a törvénynek a lefolytatása. A konkrét népszavazással kapcsolatban pedig az LMP-nek a megfelelő testületei fognak döntést hozni” – mondta Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője.

A Hír TV által megkérdezett politikai elemző szerint a Fidesznek nem jönne jól egy népszavazás a választás előtt. „Népszavazásokkal kapcsolatban a kormányzati politika leginkább kockázatminimalizálási politikát folytat. Racionális a Fidesz részéről, hogy a választási kampányban nem emeli meg lényegében a tétet, nem mobilizálja az ellenzéki szavazókat, nem hagy olyan témát az ellenzék számára, ami tartósan befolyásolja vagy meghatározza, vagy jelen van a politikai és médianapirenden. És különösen nem olyan témát, ami adott esetben még győzelemre is vihető az ellenzék részéről” – fejtette ki Böcskei Balázs.

A második és harmadik Orbán-kormány alatt csak egyszer írtak ki országos népszavazást. Ez a kormány által kezdeményezett és végül eredménytelenül zárult kvótanépszavazás volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.