Milliárdokba kerül, hogy gyanúsítás nélkül figyelhessenek minket

35 milliárd forintot igényel a büntetőeljárási törvény, ami megengedi, hogy a hatóságok a nyomozás előtt adatokat gyűjtsenek valakiről.

Koncz Tamás
2017. 10. 29. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év alatt összesen 35,3 milliárd forintos pluszforrást igényel a 2018 júliusában életbe lépő új büntetőeljárási törvény bevezetése, amely az eddiginél jóval komolyabb megfigyelési lehetőséget biztosít a hatóságoknak – derül ki a pénteki Közbeszerzési Értesítőből.

dokumentum szerint a nemzetgazdasági tárca jövőre közel 22,7 milliárd forint, 2019-ben 11,8 milliárd, 2020-ban pedig 0,9 milliárd forintos forrást nyújt a változásban érintett szerveknek, vagyis a bíróságoknak, ügyészségeknek, a rendőrségnek és az adóhatóságnak; a pénz negyede pedig kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra megy majd el.

Az új büntetőeljárási törvényt idén júniusban, kormánypárti többséggel fogadta el az Országgyűlés. A kódex több területen is lényeges változásokat hoz, például:

Utóbbi pont adja a legnagyobb mozgásteret a nyomozószerveknek: az új kódex szerint még

a nyomozás hivatalos megkezdése előtt, de már a büntetőeljárás részeként elkezdhetik az érintettek megfigyelését – így döntik majd el, hogy egyáltalán fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.

Az előkészítő eljárás lehetőséget ad arra, hogy a rendőrség, az ügyészség, a Terrorelhárítási Központ vagy a rendészeti szervek belső elhárítása egy éven keresztül titokban megfigyelhessen célszemélyeket, lehallgassa telefonjukat vagy bepoloskázza lakásukat, fedett nyomozókkal kutasson utánuk – mindehhez még a bűncselekmény megalapozott gyanújára sem lesz szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.