A munkatársak sem vállalják fel Dózsa Lászlót

Csak az érintett, a közalapítvány és a miniszterelnök biztos abban, hogy a színész, és nem Pruck Pál szerepel a plakáton.

Szabó Zs. László
2017. 11. 23. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Dózsa László szerepel a Life magazin ikonikus 1956-os felvételén, az alapítvány által fenntartott Terror Háza Múzeum munkatársai ma már korántsem biztosak ebben. Horváth Miklós történészre igyekeznek tolni a felelősséget azért, mert a színművészt azonosították a képen szereplő fiatal forradalmárként. Ő volt az a történész, aki mikor elé került a fénykép, rendben lévőnek találta az azonosítási munkát. Később elismerte: hibázott, egy másik forradalmár, Pruck Pál szerepel a képen, majd felmondott.

Egyebek között ez derült ki az ügyben a Fővárosi Törvényszéken tartott eljárás csütörtöki tárgyalásán. A per azért indult, mert Pruck Pál lánya szerint megsértették édesapja kegyeleti jogait, miután a tévedésre rámutató jelzése ellenére nem módosították a plakátokon a nevet, sőt egy házfestésen ma is így szerepel.

A tavalyi emlékévre készített képes összeállítás célja egyébként az volt, hogy a forradalomnak arcokat és neveket adjanak. Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a tárgyaláson arról beszélt, hogy a képeket fiatal történészek válogatták össze, majd próbálták azonosítani a szereplőket. Később Horváth Miklós történész annak ellenére adta áldását az azonosításra, hogy nem ellenőrizték, Dózsa László látható-e a képen. Elég volt, hogy a színművész írásba adta: ő van a felvételen, ráadásul ezt köztudomású ténynek vélték, miután Dózsa a képet mutogatva előadásokat is tartott. Annak ellenére is, hogy a képet először közlő Life magazinban Pruck Pál szerepelt.

Tallai szerint az azonosítás a kor jeles kutatójának, Horváth Miklós történésznek volt a feladata. Azt is mondta, hogy Horváth úgy fordított a véleményén, hogy Schmidt Mária főigazgató kérése ellenére sem tárta fel Pruck Pál életútját. Az ügy szempontjából mellékszál, hogy Horváth Miklós állította: nem kapott ilyen feladatot, és szakmai vezető sem volt. Tallai szerint a történész gondatlanul járt el. Békés Márton kutatási igazgató is nagyon óvatosan fogalmazott arra a kérdésre, hogy ki van a felvételen. Azt mondta ugyanis, hogy ezt nem merné megítélni, „egy hős pesti srác van a képen”. Ez azért figyelemre méltó, mert a munkáltató közalapítvány szerint nem kérdés, Dózsa László látható a fotón.

A következő hetekben mindenesetre felülvizsgálhatja álláspontját a közalapítvány. Bene Lajos bíró ugyanis arra kérte a testületet, vizsgálja meg a rendelkezésére bocsátott családi fotókat Pruck Pálról. Ha ez nem vezet megegyezésre, több százezer forintos antropológiai vizsgálat következhet.

Egyébként a közalapítványhoz hasonlóan Orbán Viktor szerint sem kérdés, hogy Dózsa László szerepel a képen. Október 23-ai beszédében azon hősök társaságában említette a színművészt, akik szerepeltek az emlékév óriásplakátjain.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.