Lemondott történész: Schmidt Mária nem mondott igazat

Horváth Miklós cáfolja azt is, hogy az 1956-os emlékév történészszakmai vezetője lett volna.

MN
2017. 06. 22. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dózsa László–Pruck Pál-ügy legutóbbi fejleménye az volt, hogy az 1956-os emlékévért felelős közalapítványtól távozott Horváth Miklós hadtörténész. Ő volt az, aki a plakátkampány előtt Dózsa László színész-rendezőt azonosította be a fotón, nem jelezve, hogy egyéb források alapján Pruck Pál van a képen. Mivel Dózsa írásos nyilatkozattal megerősítette, hogy a 60 éves felvételen ő van, a beazonosítást lezárták. Horváth tehát elkövetett egy egyszerű hibát, ami nem kirívó ebben a szakmában – írja a 444.hu.

Múlt héten az Origo arról írt, hogy Horváth „az 1956-os emlékév történészszakmai vezetője” volt, és hogy „a felmondás hátterében az emlékév lejáratása érdekében, a még 2016 decemberében indított sajtótámadás áll”. Horváth a titoktartási szerződésre hivatkozva lényegében csak annyit közölt, hogy nem hagyták nyilatkozni az ügyben. Most viszont a hadtörténész feltöltött honlapjára egy nyilatkozatot, amiben részletesen beszámol a történtekről. Mint írja, „teljességgel félrevezető az a beállítás, hogy a távozásra vonatkozó döntés mögött bármiféle sajtótámadás állna”, és azt írja, „Schmidt Mária a nyilvánosság felé tett nyilatkozataival” szólította fel a véleménynyilvánításra.

Horváth cáfolja azt is, hogy az 1956-os emlékév történészszakmai vezetője lett volna. „Én is a kuratórium üléséről kiadott jegyzőkönyvből értesültem arról, hogy az emlékév történészszakmai vezetője voltam. Schmidt Mária egyértelműen félrevezette a kuratórium tagjait, amikor minden valóságot nélkülözően a fenti szerepkörben tüntetett fel.”

Horváth szerint a szerződésében szereplő feladata nem értelmezhető vezetői tevékenységként. Szerinte Schmidt a kuratóriumot felhasználva utólag tesz kísérletet a Dózsa–Pruck-ügyben viselt nem annyira szakmai, mint inkább erkölcsi felelőssége áthárítására.

Mint írja, a Schmidt vezetése alatt álló Terror Háza Múzeum elzárkózott a Pruck-fotó körüli kérdés megvitatásától, az üggyel kapcsolatban a közalapítvány részéről csak azok mondhattak véleményt, akik tartalmát tekintve és részben hasonló stílusban az első nyilatkozatokkal egyezően érveltek. Szerinte a közalapítványból eddig egyedül Markó György, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója vetett fel történészszakmai szempontokat, amikor a Magyar Időknek azt mondta: irreális elvárásnak tartja, hogy minden egyes fotónak egyesével utánajárjanak, akkor is, ha nem merül fel kétely a kutatóban. Horváth végül bocsánatot kér a Pruck családtól, bár, mint írja, ezt a korábban bocsánatkérést ígérő Schmidt Máriától várják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.