Elmúlt a felhajtás a Köznevelési Kerekasztal körül, idén már nem is ül össze

A szakmai fórum a pedagógus-szakszervezetek nélkül, új néven, új taggal indít januárban.

Hutter Marianna
2017. 11. 30. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélesebb nyilvánosságot mellőzve, az eredeti tervekkel ellentétben hetekkel később alakult újjá a Köznevelési Kerekasztal szerdán. A szervezet – új nevén: Köznevelés-stratégiai Kerekasztal – idén már össze sem fog ülni, csak várhatóan január közepén, tudta meg a Magyar Nemzet. Utóbbi gyakorlatilag az jelenti, hogy a 2017–2018-as tanév első féléve anélkül telt el, hogy a fórum érdemben egyeztethetett volna a köznevelés kérdéseiről.

A pedagógustiltakozások lecsendesítése céljából létrehozott Köznevelési Kerekasztal 2016-os megalakításának igyekezett minél nagyobb sajtóvisszhangot keríteni a kormány – még személyesen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vett az alakuló ülésen –, ez a szervezet mostani átalakításáról már nem volt elmondható. Utóbbit jól mutatja, hogy az ülésen történtekről csak a terület helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán számolt be. Hogy az alakuló ülést nem akarta nagydobra verni a kormányzat, azt az is bizonyítja, hogy az eseményt követően sajtótájékoztatót sem hirdettek – legalábbis nem szerepelt az állami hírügynökség felületén meghirdetett nyilvános rendezvények között –, s a kormány hivatalos honlapján található eseménynaptárban sem említették.

Az alakuló ülésen részt vett Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Lapunknak elmondta: örömmel konstatálták, hogy a kerekasztalhoz csatlakozott Csapó Benő, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, „akinek tapasztalatai és a szakmaisága megkérdőjelezhetetlen”. Amiatt viszont őszinte sajnálatát fejezte ki, hogy a pedagógus-szakszervezetek úgy döntöttek, nem vesznek részt a fórum munkájában. „Jó lett volna, ha erősítik a szakmai oldalt” – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.