Grecsó Krisztián: Felfoghatatlan a romlás tempója

Ma újra aktuálisak mindazok a célok, amelyekért száz éve a népi írók küzdöttek – emelte ki az író.

MN
2017. 11. 30. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás óta eltelt huszonhét évben, kicsit több mint egy generáció alatt visszasüllyedtünk oda, hogy ma újra aktuálisak mindazok a célok, amelyekért száz éve a népi írók küzdöttek – mondta Grecsó Krisztián író a 168 Órának adott interjújában.

„A Kádár-korban, anélkül hogy túlszépíteném azt az időszakot, meg kellett tanítani a gyerekeknek, hogy egyes helyeken éheznek. Manapság ez sokak, nagyon sokak személyes tapasztalata. Felfoghatatlan a romlás tempója, noha a repedések mindig is ott lehettek, ha ez ilyen iramban megtörténhetett. És hát tudjuk sajnos: visszafelé építkezni mindig sokkal nehezebb, és jóval több ideig tart” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy falun is minden lecserélődött, csakúgy, mint a városokban – a falu mint közösségi tér ugyanúgy atomjaira hullott. Úgy véli, mára óriási erővel tört be a helyiek hétköznapjaiba a magány, és a magányosság a falusiak számára sokkal elviselhetetlenebb. A városi létezésben ugyanis benne van a lehetőség a folyamatos kapcsolattartásra, s – bár nyilvánvalóan ez sem pótolja a valódi emberi viszonyokat – legalább szórakozóhelyeken, kocsmákban hozzá tudnak szólni a másikhoz akkor is, ha előtte sosem találkoztak. „Faluhelyen ez a fajta kommunikáció nem létezik: ott nem szokás ismeretlenekkel beszélgetni, és mivel amúgy mindenki ismerős, új emberekkel is ritkán akadnak össze. Százéves, elemi tradíciókat darált le a széttöredezettség” – fűzte hozzá Grecsó Krisztián.

Mint mondta, az elmagányosodással szemlátomást nem tud mit kezdeni a társadalom, „az egyházakat pedig, tisztelet a kivételnek, nem érdekli a probléma”. „Szegváron ma a mozgássérült-szervezet fórumaira járnak a legtöbben, épek is, mert az a legaktívabb civil szervezet, és a helyiek tartozni akarnak valahová. Különben végképp magukra maradnak. Sajnos ki kell jelenteni: visszaépült a kasztrendszer” – utalt szülőfalujára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.