Hajszálon múlhat, hogy szavazunk-e az újabb munkaszüneti napról

A kezdeményező szerint jó esetben összegyűlhet a 200 ezer aláírás. Ha mégsem, abban a Nemzeti Választási Bizottság is szerepet kap.

Koncz Tamás
2017. 11. 14. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontos számok még nincsenek, de 100-200 ezer közötti aláírás jöhet össze a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezésben – tudta meg a Magyar Nemzet a kezdeményezés ötletgazdájától, Bíró Zoltántól.

A becslés elnagyolt, cserébe egyáltalán nem biztató: pontosan 200 ezer érvényes szignó kellene ahhoz, hogy népszavazásra bocsássák a kérdést. A gyűjtéseknél szokásos hibahatárt viszont legalább 260 ezer aláírással lehet átlépni, hogy a hibás, rosszul kitöltött ívek ellenére is sikeres legyen az akció.

Bíró számol a rosszabb verzióval is, de nem remél tőle sokat: 100 ezer aláírás felett a kezdeményező ugyan az Országgyűléshez fordulhat, de a borúlátó ötletgazda szerint a kormánypárti többség újra lesöpörné a témát az asztalról – szám szerint negyedszer, hiszen korábban visszautasították már a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd hasonló javaslatát is.

Bár a gyűjtésben több országos szakszervezet – köztük a Munkástanácsok Országos Szövetsége  és a Magyar Szakszervezeti Szövetség több tagja – is részt vesz, nagy visszatartó erőt jelent számukra a Nemzeti Választási Bizottság augusztusi szigorítása. Az NVB ugyanis ezerforintos büntetést ró ki minden elvesztett, vissza nem adott aláírásgyűjtő ív után – ezzel abszurd módon magát a gyűjtés sikerét fenyegeti, hiszen egy résztvevő sem szeretne súlyos milliókat fizetne a gyűjtők által elvesztett ívek miatt.

Bíró elmondta, már Alkotmánybírósághoz is fordult az NVB alaptörvény-ellenesnek érzett szigorítása miatt, de meglepő indokkal utasították vissza: a módosítás valóban felvet alapjogi aggályokat, de addig nem tudnak lépni ezzel kapcsolatban, amíg valakit nem bírságolnak meg ténylegesen az elvesztett lapok miatt. „Én mindenkinek jeleztem már, hogy szükség esetén átvállalom a bírságot, és biztos, hogy lesz elvesztett lap, hiszen rengeteg ívről van szó. Ha megbüntetnek,  azonnal újra az Alkotmánybírósághoz fordulok, és a szigorítás teljes eltörlését kérem – mondta a Magyar Nemzetnek.

A gyűjtéssel kapcsolatos bizonytalanságot jó mutatja, hogy még a résztvevők sem tudnak egybehangzó értékeket mondani, nemhogy a begyűjtött aláírások, de az átvett ívek számáról sem, és eltérően ítélik meg a kísérlet várható sikerét is.

Bíró szerint például épphogy a 200 ezer szignóhoz elegendő ívet vittek el eddig az önkéntesek (egy íven 15 aláíráshely van), László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke viszont az mondja, legalább 220 ezer aláírásra elegendő dokumentumot osztottak már szét, és most is nagy hajrában vannak.

Optimista Balogh Béla, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is. Mint lapunknak megjegyezte, most pörgött fel igazán a kampány, egyre többen viszik a lapokat. Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke viszont általános érdektelenséget tapasztal, ők is részt vesznek a gyűjtésben, de alig öt-hat ezer aláírót találtak. Palkovics ezt a gyenge, többnyire irodai keretek között maradó kampánnyal és a hírzajjal is magyarázza: mint mondta, egymást érik a népszavazási kezdeményezések, idén már munkaszüneti nappá nyilvánították a nagypéntekeket. Ráadásul, december 24. amúgy is laza nap, amikor előbb hazaengedik a dolgozókat.

„A munkáltatók részéről elemi ellenállással találkoztunk az ügyben, a kormány pedig kényelmesen kivár, és azt mondja, hogy elfogadja az érintettek közös döntését” – összegezte a patthelyzetnek tűnő állapotokat a Munkástanácsok vezetője.

A pártok többsége nem vesz részt az aláírásgyűjtésben, bár lapunknak korábban szinte a teljes ellenzék úgy nyilatkozott, hogy kiáll a szabad szenteste mellett, segít Bíró akciójában. „A Jobbik kerek perec nemet mondott, arra hivatkozva, hogy a béruniós kampányára koncentrál, többen pedig nem is válaszoltak. Hivatalosan nem reagált a Fidesz és a KDNP sem” – jegyezte meg a kezdeményező. 

Az MSZP ugyanakkor beszállt az utcai  gyűjtésbe, és  legalább 40 ezer aláírást ígérnek. Kis kitérő – vagyis, azonos témájú javaslatuk parlamenti elutasítása – után a Párbeszéd is az akció mellé állt. Igaz, ők nem túl elegáns módon saját politikai céljaikra is felhasználják a gyűjtést:

akik náluk ír alá, az Karácsony Gergő miniszterelnökké választásához is nevét adhatja.

Az aláírásokat várhatóan egy hét múlva, november 22-én vagy 23-án összesíthetik a kezdeményezés résztvevői, ekkor dől el végleg, hogy a lakosság vagy a parlamenti többség dönthet majd az újabb magyar munkaszüneti napról.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.