Mikonya György: Viszonylag tiszta a lelkiismeretem

Egy személlyel szemben követett el sérelmet, tőle pedig bocsánatot kért – mondta lapunknak az ELTE menesztett dékánja.

Hutter Marianna
2017. 11. 09. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy személlyel szemben követtem el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kértem – erről beszélt lapunk megkeresésére Mikonya György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának napokban elbocsátott dékánja. Az interneten vele kapcsolatban megjelentekről azt mondta: „az olyan sok és olyan bonyolult és annyira hamis, hogy csak szomorúan nézem”.

Hozzátette, a vizsgálat során rendesen leírta, hogy mi történt, de „ami mögötte beindult, ez a lincshangulat, ezt szenvedem. Látom, hogy mindenféle dolgok előkerülnek, de ezekhez nincs semmi közöm” – hangsúlyozta.

Felvetésünkre, hogy bocsánatkérésével tisztának érzi-e a lelkiismeretét úgy válaszolt: „Az én lelkiismeretem viszonylag tiszta. Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.” Kérdésünkre, hogy ez a vétek pontosan mi volt, az ELTE közleményét ajánlotta figyelmünkbe, majd további kérdésünkre, hogy ez a cselekmény szexuális zaklatás volt-e, úgy felelt: a „zaklatás” szót sem teljesen érti, hogy mire mondják. Hangsúlyozta azt is, hogy a vallomásában tényszerűen le van írva, mi történt.

Mikonya egyébként nem tudja, hogy mihez fog kezdeni, „a feladataim megszakadtak, nem tudtam a másnapi óráimat megtartani, a pályámat ez megtöri véglegesen. Ilyen médiaözön mellett nem valószínű, hogy újra el tudok helyezkedni”. Felvetésünkre, jogosnak érzi-e az elbocsátását, nem válaszolt érdemben.

Az ELTE szerdán közleményben ismerte el, hogy legmagasabb szintű etikai testülete, a központi etikai bizottság eljárást folytatott egy vezető státusú oktatóval szemben. Olyan panasz alapján tette, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs – tehát nem hallgató – terjesztett elő. Később az egyetem – miután Mikonya György lemondott a jogorvoslati jogáról – maga is megnevezte a dékánt, aki a határozat szerint többek közt „visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével, s megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét”.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karát 2014-ben már súlyos botrány rázta meg: egy fotós megerőszakolta az egyik hallgatót az egyetem gólyatáborában. Mikonya ekkor lapunknak azt nyilatkozta: fotóskörökben, illetve az ELTE Bölcsészettudományi Karán is ismert volt K. S. Szilárd aberráltsága. Sőt ő maga is tudott arról, hogy a bűncselekményt elkövető férfi „alamuszi” módon készít fotókat lányokról. Ugyanakkor a dékánnak – mint mondta – fogalma sem volt arról, hogyan kerülhetett az illető a kar gólyatáborába. Szerinte az elkövető „megszokásból” vett részt a rendezvényen, ahova évek alatt „bedolgozta” magát. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.