Vélhetően kudarcba fullad Vágó Gábor népszavazási akciója

Az állami cégvezetők bérének maximálása miatt indított aláírásgyűjtést a volt LMP-s képviselő.

Markotay Csaba
2017. 11. 28. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár volt már sikeresnek nevezhető népszavazási kezdeményezése is, a jelek szerint most kudarccal zárult Vágó Gábornak az állami cégvezetők bérplafonjával kapcsolatos aláírásgyűjtése – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint a volt LMP-s képviselő múlt kedden, egyedül adta le az íveket a Nemzeti Választási Irodában (NVI), és az aláírások száma meg sem közelítette a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezret. Pontos számot az NVI egyelőre nem közölt, de amint befejezik a szignók ellenőrzését – erre 60 napjuk van, de valószínűleg ennél korábban, még idén végeznek a munkával –, pontosan közzéteszik, hány aláírás gyűlt össze, és közülük hány volt hiteles.

Sokat elárul azonban az akció „eredményéről”, hogy lapunknak maga a kezdeményező, Vágó Gábor sem volt hajlandó elárulni részleteket. Arra a kérdésünkre, hogy hány aláírást adott le, azzal válaszolt: „Majd megszámolják és mondanak egy számot, még én sem tudom.” A politikus még becslésbe sem bocsátkozott, arra a felvetésre pedig, hogy lesz-e legalább 100 ezer aláírás (akkor a parlamentnek kötelező foglalkoznia a kérdéssel) azzal válaszolt: „reméljük, meglesz”.

Mindez jól jelzi, hogy a július 25-én indult aláírásgyűjtő akció nem hozta lázba a választópolgárokat. Pedig a gyűjtés nagy lendülettel indult: öt párt – az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt – is támogatásáról biztosította az akciót. A július végén a Blaha Lujza téri aluljáróban felállított aláírásgyűjtő standnál Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje például arról beszélt: a népszavazás a „2018-as parlamenti választás és az ellenzéki győzelem előszobája lehet”, mert az ellenzéki pártok együttműködésén alapul, és mert Magyarország egyik legfontosabb kérdését, a bérek helyzetét tematizálja. Vágó Gábor a négy hónapos gyűjtés félidejében, szeptember végén azzal büszkélkedett az ATV-nek, hogy 62 ezer szignó már összegyűlt.

Vágó Gábor egyébként egy korábbi kérdésével – a korrupciós bűncselekmények elévülésének 12 évre emelésével – úgy ért el sikert, hogy lényegében nem is kellett aláírásokat gyűjtenie. Amikor ugyanis az olimpia elleni fővárosi aláírásgyűjtést sikerrel lebonyolító Momentum Mozgalom jelezte, hogy beszáll abba kezdeményezésbe, a Fidesz okafogyottá tette a kérdést, mivel a parlamentben – az ellenzékkel együtt – elfogadtak egy erről szóló javaslatot.

Egy hét elteltével viszont állítólag jól áll a Momentum Mozgalom a civiltörvény, azaz a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabály visszavonásával kapcsolatos akciójával. Pontos adatokat ma közöl a szervezet, de múlt kedd óta 20-25 ezer körül lehet az összegyűjtött aláírások száma. Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója lapunknak azt mondta, egyelőre nincs olyan pezsgés, mint az év elején, az olimpia elleni akciónál, de Budapesten több mint tíz helyszínen, és a legtöbb nagyvárosban gyűjtenek aláírásokat, illetve a Brüsszelben és Berlinben élő magyarok közül is sokan támogatták már a kezdeményezésüket. Szerinte szimbolikus cél lehet a 266 ezer aláírás összegyűjtése (ennyit adtak le a nolimpiás akciónál), és reményét fejezte ki, hogy más pártok is bekapcsolódnak a gyűjtésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.