A Blaha mint a szegények karácsonyi „McDrive-ja”

Magukat középosztálybeliként meghatározók is sorba álltak a krisnások szokásos karácsonyi ételosztásán.

Unyatyinszki György
2017. 12. 26. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint egy fura McDrive – jegyezte meg a Blaha Lujza téri villamosmegállónál álló fiatal férfi, ahogy a téren százszámra sorakozó babakocsis családok felé pillantott, amelyek hétfőn az Ételt az Életért Alapítvány idei ételosztására várakoztak. Barátnője kissé oldalba bökte a szerinte illetlen megjegyzés miatt, majd közösen megállapították, hogy „legalább nem hajléktalanokkal van tele a tér”.

És valóban, a pár éve tapasztalhatóhoz képest az 1600 élelmiszercsomag és meleg étel kiosztására várakozó tömeg elenyésző részét alkották hajléktalanok. A sort inkább hátrányos helyzetű családosok, kisnyugdíjasok és rokkantsággal élők alkották a kellemesen napos időben.

A kiosztott csomagok összetétele nagyban szerepet játszik abban, hogy kevesebb hajléktalan és több nyugdíjas és családos érkezett – tudtuk meg az alapítvány szóvivőjétől, Szilaj Péterné Csillától. Mivel a pakk tartalmának jelentős része konyhai feldolgozást is igényel, a hajléktalanok kevésbé érdekeltek, ők a meleg ételes osztásokon vannak inkább jelen az egyszerű hétköznapokon.

– A nagy kedvencünk a szaloncukor, de kaptunk csipszet és gyümölcsöket meg vitaminokat – mondta lapunknak a szatyrokat rendezgető egyik családapa. Az ételt osztó önkéntesek felé mutat, amikor a családjáról kérdezem: épp érkezik a felesége nyolcéves lányukkal, aki diadalmasan hozza az egyik csomagot, merthogy ez most az ő feladata. A szétosztott élelmiszer jelentős része tartós termékekből – lisztből, tésztából, cukorból – áll, de az ünnepekkor igyekszik olyasmivel is kiegészíteni a csomagokat az alapítvány, amit a szegények ritkán engedhetnek meg maguknak.

– Akik olyan nélkülözésben élnek egész évben, hogy karácsonykor is ételért kell sorba álljanak, ott a gyerekek számára sem kell elmagyarázniuk a szülőknek, miért is jöttek ki a térre. Nekik ez a megszokott, a normális – mondta lapunknak az alapítvány egyik önkéntese, Kúti László, amikor a tömegben állók derűs hangulatáról kérdeztük. A férfi néhány éve ugyanitt hajléktalanként állt sorba, miután Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről – ahol alig van munkalehetőség – a fővárosba költözve nem talált állást. Tavaly végül újra kereső lett, akkor segítőként csatlakozott a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége alapítványának ételosztásához.

A közösség önkéntesei igyekeznek mindent megtenni azért, hogy várakozás közben ne komoran teljen az idő. Bár a csengettyűs-dobos krisnás énekek is állandó háttérzajt jelentenek, érdemi hangulatjavítóként az szolgál, hogy mind a 60-70 önkéntesnek van egy-egy kedves szava a várakozókhoz, a gyerekekre különös gondot fordítva. Nem ritka, hogy valaki megkönnyezi a kedvességet: egy egyedül élő idős hölgy alig engedte el az egyik segítő kezét, amikor az bepakolta a csomagot gurulós táskájába.

– Ennek a felét sem ehetném, meg is lesz a böjtje, de majd okosan elosztom – mondta lapunknak egy negyvenes éveiben járó, cukorbeteg nő. Egyéb egészségi problémái miatt a bevételei nagy részét elviszik a gyógyszerek, ő is azok közé tartozik, akikre azt mondják: minőségi éhező. Vagyis az alapvető élelmiszerekhez még csak-csak hozzájut, de semmi többhöz. A tömeges ételosztások során nehéz odafigyelni az egyénre szabott szükségletekre, például arra, hogy a cukorbetegek a szervezetüknek megfelelő élelmiszert kapjanak. 

Közben megsűrűsödött a tömeg a parkoló körül, ahol azt láttuk, hogy többen üzletelni kezdtek a segélycsomagokkal. Néhány hajléktalan azért állta ki a sort, hogy aztán 1500 forintért áruba bocsáthassa szeretetcsomagját. 

– Ez a jelenség létezik, de mi mindent megteszünk, hogy azokhoz kerüljenek a csomagok, akiknek szükségük van rá – mondta az egyik önkéntes. A csomagok összértéke néhány ezer forint lenne a boltban, akik pedig ezt hónap végén nem engedhetik meg maguknak, végső soron így is jó üzletet csinálhatnak.

– Nekünk egy komolyabb váratlan kiadás okozott gondot ősz végén, de az emberben ne legyen gőg, ha elkél számára a segítség – fogalmazott egy családját „egyébként középosztálybeliként” említő nő. Elmondása szerint korábban ők is adományoztak, és bár „nem volt kellemes elindulni”, most ők jöttek el az ételosztásra. A férje bevállalta a karácsonyi műszakokat is, a pluszpénzt jelentő munka volt a „kollégák ajándéka” a cégnél. Amikor azt kérdezzük, milyennek minősítené családja jelenlegi anyagi helyzetét, ő csak annyit mondott: „Átlagosnak. Nem szeretném eltúlozni, de itt tarthat a középosztály.”

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.