Arton-betörés: lopás miatt nyomoznak, ám gyanúsítotti kihallgatás nem történt

A rendőrség az sem árulta el, hogy lehet-e pontosan tudni, hogy mi tűnt el a cégtől.

MN
2017. 12. 27. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A lopás bűntett gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozásban gyanúsítotti kihallgatás nem történt, egyéb tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban adni” – tájékoztatta a rendőrség a Hír TV online-t annak kapcsán, hogy hogy áll az Arton Capitalhoz történt betörés ügyében a nyomozás. Mindez azt jelenti, hogy április óta nem sikerült eljutni a gyanúsításig. A portál azt is tudni szerette volna, hogy tanúkat hallgattak-e meg az ügy kapcsán, és ha igen, hányat, ám ezekre a kérdésekre sem válaszolt a sajtóosztály. Azt sem árulták el, hogy lehet-e pontosan tudni, hogy mi tűnt el a cégtől. A rendőrségi közlés egyébként nagyon hasonló ahhoz, amit augusztus végén kapott a szerkesztőség.

Ismert, a letelepedési kötvényeket forgalmazó vállalat irodájába áprilisban törtek be eddig ismeretlenek. A cég leginkább az arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar papírokat a külföldieknek. A rablók nagyjából félmilliárd forintnyi euró mellett a letelepedésikötvény-eladások teljes dokumentációját is elvitték az irodából.

A betörők profi módon juthattak be az épületbe, és állítólag a rendőrség külön nyomozócsoportot is felállított annak érdekében, hogy felgöngyölítsék az ügyet. Ők elemezték a környék térfigyelő kameráinak felvételeit is, de eddig nem akadtak nyomra. A videókon állítólag sem gyanús alak, sem a széf, sem pedig a lopott szerver nem tűnt fel.

Nem állná ki egy esetleges hatósági ellenőrzés próbáját a letelepedésikötvény-programban részt vevő közvetítőcégek engedélyeztetési eljárása. Az eljárásokat eleinte Rogán Antal, majd miniszterré kinevezése után Bánki Erik fideszes parlamenti képviselők az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként folytatták le. A Transparency International Magyarországgal közösen lapunk másodfokon is megnyerte az engedélyeztetéssel kapcsolatos adatigénylési pert, és a jogerős bírósági ítélet szerint a bizottság nevében Bánki Erik kiadta a kért információkat. Lapunk a dokumentumok áttekintése során számtalan szabálytalanságot talált, végső soron egyetlen vállalkozás esetében sem volt hibamentes az engedélyeztetési procedúra. A bizottság kisebbségben lévő, ellenzéki tagjai semmit nem tudhattak a háttérben zajló folyamatokról, a testületi ügyintézést igénylő kérvények egy részéről a testület elnöke vagy valamelyik ügyintéző – a bizottságot kizárva – önkényesen dönthetett, illetve elhallgatta az ügyet a testület elől. Ez a gyakorlat még a közvetítő vállalkozások parlamenti engedélyezésére vonatkozó, finoman szólva is megkérdőjelezhető hatékonyságú eljárás mércéjével mérve is szabálytalan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.