Az ukránok kedvezőnek látják a Velencei Bizottság állásfoglalását

Kijev számára nagyszerű eredménynek nevezte az ukrán külügyminiszter a dokumentumot.

MTI
2017. 12. 09. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pavlo Klimkin szerint a testület elismerte annak jogosságát, hogy az ukránoknak identitásuk erősítése érdekében fontos az államnyelv védelme és az, hogy az ország állampolgárai jól beszéljenek ukránul – adta hírül az MTI. Ismételten leszögezte: a kormányzat kész együttműködni az országban élő magyar nemzetiségű közösséggel annak megvalósításában, hogy minden gyermek az óvodától kezdve lehetőséget kapjon az ukrán nyelv elsajátítására az anyanyelve megőrzése mellett. Hangsúlyozta, a felnövő korosztálynak ezáltal jobb lehetőségei lesznek az érvényesülésre az életben, valamint ez szolgálja megmaradásukat szülőföldjükön, ahol, mint fogalmazott, már ezer éve élnek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Velencei Bizottság pénteken hozta meg véleményét az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló szerve leszögezte: legitim Ukrajnának az a törekvése, hogy polgárainak az államnyelven való folyékony beszéd elősegítésével kezelni akarja az egyenlőtlenségeket, de a jogszabály kisebbségi nyelvű oktatás korlátozásával kapcsolatos rendelkezései kiváltotta erőteljes hazai és nemzetközi bírálatok indokoltak.

A törvény sokat vitatott 7. cikkelye jelentős kétértelműségeket tartalmaz, és szemmel láthatóan nem biztosítja az ország nemzetközi és alkotmányos kötelezettségvállalásainak megvalósításához szükséges útmutatásokat. A főként az általános iskolai oktatásra korlátozott kisebbségi nyelvű oktatás garanciáinak egzakt területe nem világos az állásfoglalás szerint. Az ukrán tannyelvű oktatásra való radikális átállás jóval kevesebb lehetőséget biztosít a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvükön tanulásra, így az új szabályozás komoly aggodalmakat vet fel az oktatás minőségével kapcsolatban – fűzték hozzá.

A szeptember végén hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály e része – amely egyébként 2020 szeptemberében lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, az ötödik osztálytól felfelé a tantárgyak többségét ukránul oktatnák majd. Engedélyezi viszont a törvény két vagy több tantárgy oktatását más nyelveken, azaz angolul, illetve más európai uniós tagország nyelvén is.

A magyar nemzeti kisebbségek szervezetei szerint a 7. cikkely sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.