Fideszes párttagkönyv lapul a független vezetők zsebében

1991-ben lépett be a Fideszbe Domokos László, 2022-ig szól a mandátuma az ÁSZ élén.

Vég Márton
2017. 12. 09. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állításait, véleményét az Állami Számvevőszék (ÁSZ) mindig a pártpolitikától függetlenül fogalmazza meg, noha nyilvánvaló, hogy azok a kérdések, amelyeket elemzünk, sokszor a napi politika legfontosabb beszédtémái – nyilatkozta Domokos László, a Jobbikot óriás bírsággal sújtó ÁSZ elnöke még októberben a kormánypárti Magyar Időknek. Pár kérdéssel később pedig kifejtette, szerinte Magyarországon ma hatalmas ütemben nőnek a fizetések, ez pedig módot adhat arra, hogy egyesek már itthon, a hazai jövedelmek mellett is a polgárosodás útjára lépjenek. Az ÁSZ a közpénzek felhasználásának pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, és így a demokratikus működés egyik legfőbb őre. Megpróbáltuk csokorba szedni, hogy 2010 óta mely független intézmények váltak a Fidesz politikai zsákmányszerzésének áldozatává.

Domokos László 1991-ben lett tagja a Fidesznek, 1998-ban választották meg országgyűlési képviselőnek, három cikluson át a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnöke volt. Már 2010 júniusában megválasztotta a fideszes kétharmad az ÁSZ elnökének 12 évre, tehát legalább 2022-ig szól a mandátuma. Lázár János, a Fidesz akkori frakcióvezetője azzal indokolta jelölését, hogy Domokos „azon kevés parlamenti képviselők közé tartozik, akik az elmúlt években, évtizedekben parlamenti munkájukat a költségvetési ügyeknek szentelték”. Az ÁSZ a Fidesz 2014–2015-ös gazdálkodásának átvilágítását júliusban zárta le, a szigorú ellenőrök pedig mindent rendben találtak.

Az államszervezet demokratikus működése felett azonban a köztársasági elnök őrködik. „Áder János pályafutása egy magyar ember története” – kezdődik az államfő életrajza a KEH.hu oldalon. Csornán háromszor lett egymás után egyéni országgyűlési képviselő, és „olyan tagja, majd vezetője volt a Fidesz képviselőcsoportjának, aki mindig nyitott volt az érvekre, és sohasem ijedt meg a vitáktól”. Tavasszal választották meg újabb öt évre köztársasági elnöknek. Április 10-én írta alá a felsőoktatási törvény módosítását (vagyis a lex CEU-t), a 80 ezres tiltakozó tömeg gyakori rigmusa pedig az „elvesztette elnök jellegét” volt.

Az ÁSZ által kiszabott bírságot adók módjára behajthatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ennek élén Tállai András áll, aki 1998-ban lépett be a Fideszbe, és rögtön képviselő is lett. Az adóhatóság élére 2015-ben került. „A 2018-as választás tétje nagy! A siker kulcsa a közösen elvégzett, alázatos munka!” – olvasható november 14-i Facebook-bejegyzésében. Bár Tállai Andrással ellentétben Polt Péter legfőbb ügyész egyelőre még nem tudta elintézni, hogy olcsóbb legyen a benzin, de az igazságszolgáltatás közreműködőjeként így is fontos pozíciót tölt be. „Az ügyészség üldözi a bűncselekményeket, fellép más jogsértő cselekményekkel és mulasztásokkal szemben” – olvasható az ügyészségi honlapon. Polt Péter csak 1993-ban lépett be a Fideszbe, egy évvel később képviselőjelölt is volt, de mandátumot nem szerzett. Előbb 2000-től 2006-ig volt legfőbb ügyész, 2010-ben pedig már kilenc évre választotta meg a fideszes kétharmad.

Polt felesége és lánya is a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) dolgozik, ahol 2013 óta Matolcsy György az elnök. „Az MNB tevékenységének két legfőbb pillére a függetlenség és a felelősség” – áll a jegybank alapokmányában. Azt nem tudni, Matolcsy kitől, mitől független, hiszen 2006–2013 között a Fidesz képviselője volt, és Orbán Viktor kormányfő korábban a jobbkezének is nevezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.