Gyurcsány a világ legrosszabb vezetői közé került

Kormányfőként nagyon rossz hatással volt a magyar gdp-növekedésre.

MN
2017. 12. 22. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi léptékben volt negatív hatással a magyar gdp-növekedésre Gyurcsány Ferenc kormányfő – derült ki William Easterly és szerzőtársa, Steven Pennings kutatásából. A nemrég közzétett tanulmányt az Index szemlézte. Az elemzők a Penn World Table növekedési adatainak két verzióját, valamint a Világbank fejlesztési indikátorainak növekedési adatait használták. 

A vizsgálathoz felhasznált három adatbázis közül kettő esetében azt látjuk, hogy a volt miniszterelnök a világ legrosszabb vezetői közé sorolható. Azzal, hogy évente átlagosan 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést, Gyurcsány olyanok társaságába került, mint az iráni Ruholláh Homeini ajatollah és a kínai Mao Ce-tung.

A kutatás azzal foglalkozik, hogy egy-egy vezető döntései mennyiben járultak hozzá az országa gdp-növekedéséhez az adott időszakban. Szokás úgy tartani, hogy hiába áll igencsak keménykezű ember egy ország élén, mégis neki köszönhető az átlagon felüli gazdasági növekedés. Példaként említhető a kínai Teng Hsziao-ping vagy a ruandai Paul Kagame, akik alatt átlagosan 7-10 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék.

A Penn World Table adatai szerint a három legrosszabb vezetőnek az ugandai Idi Amin Dada, a kambodzsai Lon Nol és a mongol Punszalmaagijn Ocsirbat bizonyult. Ők 3,8, illetve 3-3 százalékos gdp-zuhanáshoz járultak hozzá. Gyurcsány Ferenc a tizennyolcadik legrosszabbnak számít, közvetlenül Ruholláh Homeini és a nepáli Mahendra előtt elhelyezkedve.

A legjobb huszonöt vezető listáját Carlos Veiga vezeti a Zöld-foki Köztársaságból, utána Cson Duhvan következik Dél-Koreából, illetve Seretse Khama Botswanából. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.