Jobbik: Nyugdíjas családtagoknak is legyen felajánlható az adó egy százaléka

Varga-Damm Andrea felhívta a figyelmet, hogy több mint 600 ezer nyugdíjas él a létminimum alatt.

MTI
2017. 12. 27. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik azt javasolja, hogy – az egyházaknak, a társadalmi szervezeteknek felajánlott adószázalékok mintájára – a nyugdíjas szülők, nagyszülők is részesedhessenek gyermekeik adóbefizetéséből – közölte Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az elképzelés részleteit később dolgozzák ki, a cél, hogy aki több gyermeket hozott a világra, az a nyugdíjat kiegészítő összeghez jusson az ő jövedelmükből is.

A képviselőjelölt beszélt arról is, hogy tisztes megélhetést nyújtó nyugdíjat kell adni, és meg kell becsülni ezt a társadalmi csoportot. Kifejtette: az aktívak jövedelemkülönbségei évről évre nagymértékben nőnek, és akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, s hasonló tendencia tapasztalható a nyugdíjasoknál is. Még mindig 600 ezer nyugdíjas él a létminimum alatt, 100 ezren pedig havi 50 ezer forintnál kevesebből gazdálkodnak – jelezte Varga-Damm Andrea.

Szimbolikusnak nevezte a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete múlt heti rendezvényét, amelyen tizenegy ellenzéki párt minimumprogramban állapodott meg, s szóvá tette, hogy a kormánypártok távol maradtak. Ők azt hiszik, hogy Erzsébet-utalványokkal és „nevetséges mértékű” nyugdíjprémiumokkal meg lehet oldani a helyzetet – vélekedett.

A képviselőjelöltet faggatták Vona Gábor pártelnök interjújáról is, amelyet az osztrák Die Presse című lapnak adott. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik elnöke a vidéki konzervatív szavazók számára elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy miniszterelnök homoszexuális legyen, azt felelte: ez Vona Gábor véleménye, vélhetőleg a tapasztalatai alapján mondta. Megjegyezte: ő maga fontosabbnak tartja az emberi méltóságot, és értékelése szerint abból kell kiindulni, hogy valaki tud-e, akar-e tenni a közösségért.

Arra a kérdésre, hogy a pártelnök miért tesz különbséget vidéki és budapesti emberek között, úgy reagált: nem a Jobbik tesz különbséget, ez adott. Általánosságban a vidéki társadalom mindenkivel szemben valamelyest szigorúbb, vélhetőleg azért, mert a vidéki élet sokkal nagyobb megpróbáltatásokat ad – fogalmazta meg, hozzátéve: nem szeret álkérdésekkel foglalkozni, mert abból nincs haszna a társadalomnak.

Egy másik kérdésre azt is mondta: nem emlékszik, hogy lettek volna Vona Gábornak antiszemita kijelentései. Kérdezték arról, hogy Vona Gábor korábbi szavai szerint lemondana a Jobbik vezetéséről, ha kiderülne, hogy zsidó származású. Varga-Damm Andrea ezt úgy kommentálta: ez a pártelnök véleménye, nagy valószínűséggel abban a közegben, ahol szocializálódott, valamifajta „pejoratív kicsengése” volt annak, ha valaki zsidó emberként politizált. Személyes véleményét hangoztatva azt mondta: mindenkit el kell fogadni olyannak, amilyen, s ha nem ez a magyar társadalom kiindulópontja, „akkor soha nem fogunk egy métert sem előre menni, csak tocsogunk abban a mocsárban, amelyet az elmúlt 28 év mára kialakított”.

A lapinterjúval összefüggésben faggatták a Jobbik esetleges összefogásáról az LMP-vel és a Momentummal. Azt válaszolta: a társadalom elvárásait kell teljesíteni, ha a mostani kormánypártok nem kapnak többséget. „Amíg finnyáskodunk egymással, addig a jelenlegi kormányzó pártok szekerét toljuk” – vélekedett a politikus.

Nemmel felelt arra a kérdésre, támogatás-e az, hogy a Jobbik egyre több teret kap a Simicska Lajoshoz tartozó médiában. Hozzátette: ez inkább elismerés, Simicska Lajos felismerte, hogy a pártnak programjai vannak, és foglalkozik a társadalommal. „Nagyon büszke vagyok Simicska Lajosra, hogy egy ilyen kőkemény üzletember képes volt értékek alapján szimpátiát megfogalmazni és aszerint tenni a dolgát” – mondta a Jobbik politikusa, aki jelezte azt is, hogy az érintett sajtótermékekben minden párt előfordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.