Mélyszegény gyermekek álma vált valóra

Csillogó szemmel bámulták a kirakatokat, hamburgert és sült krumplit ettek, majd találkoztak az oroszlánnal.

Kovacsik Ágnes
2017. 12. 06. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külsőre semmiben sem különbözött a többi szerelvénytől a Ceglédről induló vonat, a kocsikban utazók azonban nem mindennapi élménynek lehettek részesei. Nagy titok övezte a vonat érkezését a Nyugati pályaudvaron: sem a forgalmista, sem a központi információ nem tudott a jöveteléről, csupán a vágány melletti irodában voltak a titkos információ birtokában arról, melyik vágányra fut be a nagy szakállúval és a mintegy száz hátrányos helyzetű gyermekkel a fedélzetén a Mikulás-vonat. Aztán pillanatok alatt Mikulás-sapkás gyerekzsivajtól lett hangos a pályaudvar, közben vezényszóra a gyereksereg kettes oszlopba fejlődött, mindenki megkereste a párját, majd útnak indultak.

A nehéz körülmények között, zömükben mélyszegénységben élő abonyi, jászkarajenői és nyársapáti gyermekek fővárosi kiruccanását a Gyermekétkeztetési Alapítvány szervezte. A kisiskolások közül sokan most először járnak Budapesten. Miközben átsétálok velük a pályaudvarról az Oktogonra, csak kapkodják a fejüket a gyerekek, a nyolcéves Réka például még sosem látott villamost, itt pedig egymás után robog el három. „Olyan szép város, szeretnék itt lakni!” – teszi hozzá, miközben elámul a nyüzsgő Budapesttől és a csillogó kirakatokban álló méregdrága ruháktól.

„Ott a Mikulás!” – kiáltják a gyermekek, ahogy épp Galkó Balázs színművész halad el mellettük, immár hétköznapi gúnyában, vállán a Mikulás-puttonyával. A vonaton még inkognitóban, Mikulásként járt a gyermekek között a színész, de nem is csodálkozom azon, hogy a messzi földről érkezett fehér szakállú már számukra is csak a mesékben létezik.

Persze ajándékot kapni jó dolog, ezért az alapítvány ebéddel várja a gyermekeket, és ezért még a kisföldalattira is felszállunk. Ez már majdnem minden gyermek számára újdonság. Robog velünk a jármű a Mexikói útra, ahol egy gyorsétteremben hamburger és sült krumpli a menü.

A folyton csevegő jászkarajenői Robitól tudjuk meg, hogy a Mikulás már kora reggel meglepte őket a helyi iskolában. A 11 éves srác büszkén meséli, hogy a helyi roma önkormányzattól sok-sok finomsággal gazdagon megpakolt csomagot kaptak. Virgács pedig azért nem lapult a zsákban, mert állítólag mindenki jó volt – mondja Robi, és a tanító néni helyeslően bólogat a szomszédos asztalnál.

Egy másik tanárnő pedig azt mondja, hogy Jászkarajenőn nem könnyű az élet, munkalehetőség egyáltalán nincs, Robi is azt meséli, hogy a szülei Gyálra és Abonyra ingáznak dolgozni, de ő szereti a települést és az iskolát is.

A vagány roma fiú társai közül többen elfáradtak, ami nem csoda, hosszú úton vannak túl: egy kisbusszal érkeztek Ceglédre, ahonnan pedig a Mikulás-vonat hozta őket Budapestre. Persze Robi fáradhatatlan, és kérdésemre, hogy mi szeretne lenni, rávágja, hogy focista és asztalos. A többiek sem maradnak restek, és sorra kiáltják, hogy cukrász, szakács.

– Ebéd után irány a cirkusz – a kijelentésre boldog szempárok merednek rám, bár én már nem tartok velük, de a nyolcéves Réka elárulja, hogy még sosem volt cirkuszban. Semmire sem vágyik azonban jobban, mint hogy sok-sok pónit lásson a porondon. Közben mögötte felkiált egy fiú, „én félek a bohócoktól”, egy kislány pedig csak azt szeretné, hogy sokat nevethessen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.