Milton Friedmant választották Köves Slomóék Zsigmond király helyett

Egyházi fenntartású, de világi képzést folytató magánegyetem lesz az intézmény.

Vég Márton
2017. 12. 14. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zsigmond Király Egyetem új néven, Milton Friedman Egyetemként, és új szerepben jelentkezik a magyar felsőoktatási piacon – jelentette be Pártos Ferenc, az intézmény új elnöke mai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az egyetem státusa egyházi fenntartású világi magánegyetem, amely piaci alapon működik.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába október közepén került a Zsigmond Király Egyetem. A teljes vételár önerőrészét a hitközség külföldi támogatóinak hozzájárulásával finanszírozta az egyház, ehhez a Magyar Fejlesztési Bank további 1,1 milliárd forintos hitelösszeget biztosított. A kormánnyal jó viszonyt ápoló hitközség vezető rabbija Köves Slomó. Azt ígérték: a Tanorg Kft. által alapított békásmegyeri magánegyetem eddigi szerkezeti felépítése, világi, szekuláris jellege nem változik, de hittudományi képzést is indítanak. Pártos Ferenc viszont a sajtótájékoztatón semmilyen hittudományi képzést nem jelentett be. Ellenben 2018-ban számos új magyar nyelvű szakképzés is indul. Egyebek mellett pilóta- és kapcsolódó informatikai program kezdődik.

Az egyetem névadójaként több név is felmerült, végül Milton Friedman mellett döntöttek. A magyar származású, de már New Yorkban, zsidó szülők gyermekeként született közgazdász 1976-ban a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és -elmélethez való hozzájárulásáért, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért kapott Nobel-díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.