Nagy a baj: egyre több gyógyszer hiányzik a polcokról

A hiánylistán idén százkilencven készítmény több száz kiszerelése szerepelt.

MN
2017. 12. 14. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krónikus baj lett a gyógyszerhiány, egyre több készítmény hiányzik a magyar piacról hosszabb-rövidebb ideig – írja csütörtöki számában a Népszava. A lap szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján idén százkilencven készítmény több száz kiszerelése szerepelt, köztük olykor olyan életmentő vakcina is, mint az agyhártyagyulladás elleni, illetve a tetanuszoltás.

A Népszava példaként említi, hogy az agyhártyagyulladás baktériumának B törzse ellen védelmet nyújtó Bexsero hiányát január óta csak néhányszor néhány hétre sikerült megszüntetni. A hatóságok Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával próbálták meg tavasszal megoldani az ellátást.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszerhiány nem csak hazánkat érintő probléma: az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt van ellátási zavar, olykor éppen amiatt lesznek hiánycikkek, mert a politikai döntéshozók meggondolatlanul nyúlnak bele a gyógyszerpiac megregulázásába. Ráadásul a gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük. Tartós árletörés esetén előfordul az is, hogy leállnak a termék gyártásával, a „túl olcsó” készítményt pihentetik.

Gondot jelent továbbá, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a feketeexportja. A magyar gyógyszerkészlet egy része illegálisan külföldre kerül, s ezt az ellenőrzés szigorítása sem tudta megszüntetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.