Nem divat már a gépjárműlopás

A bűncselekmények száma tavaly nőtt, de vagyon elleni jogsértésből egyre kevesebb van.

Lándori Tamás
2017. 12. 18. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat, öt, négy, három, kettő, egy. Még nem a szilveszter éjfélhez számolunk vissza: ezek a számok az utóbbi hat naptári évben Magyarországon elkövetett, egyre csökkenő mennyiségű gépjárműlopások négyjegyű összegeinek első számjegyei. Igaz, az idei adat csak az év első tíz hónapjára vonatkozik – az elmúlt és folyó hó adatai még nem állnak rendelkezésre –, ugyanakkor ha november és december nem produkál kiugróan magas eredményt, a teljes 2017. év autótolvajlási összegzése kétezer alatt marad. Márpedig a múlt év havi bontása azt mutatja, legutóbb nem a tél volt az efféle bűncselekmények szezonja. Aggodalomra legföljebb az adhat okot, hogy az idei október az utóbbi húsz hónap második legnagyobb összegét hozta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által lapunknak megküldött statisztikából mindenesetre világosan látszik, hogy az elmúlt időszakban nagymértékben visszaesett a kocsilopás hazánkban: míg 2012-ben majdnem 7000 gépjármű eltűnését rögzíti a számsor, ebben az évben – októberig – mindössze 1500-ét. A trend a kettő között végig töretlen volt. Legmeredekebb csökkenés 2014-ről 2015-re következett be: előbbi év majdnem 5000-es értékét a következő esztendőben egy alig több mint 3000-es végösszeg váltotta.

Célszerű lehet összevetni a kedvező adatsort egy nagyobb halmazzal, a vagyon elleni bűncselekményekével. Utóbbi ugyancsak csökkenő tendenciáról árulkodik, tavaly 150 ezer körül alakult, ellentétben a 2012-es, közel negyedmilliós esetszámmal. Legerősebb apadást itt is 2015 hozta, majd 35 ezres visszaeséssel az előző évhez képest. A teljes éves bűncselekményszám csökkenő tendenciáját tavaly tízezres növekedés törte meg. Fentiek értelmezéséhez tudni kell, hogy úgynevezett követő statisztikáról van szó: a számok az adott időszakban lezárt eljárásokról adnak tájékoztatást, és értelemszerűen csak az ismertté vált bűncselekményeket tartalmazzák.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy „gépjárművön” nem kizárólag a személygépkocsikat kell érteni: idetartoznak a motorkerékpárok, az autóbuszok és a tehergépjárművek is – de természetesen a lopások túlnyomó többsége autókra vonatkozik. A vagyon elleni bűncselekmények körébe pedig a lopás mellett a rablás, a csalás, a sikkasztás, hűtlen kezelés, és még egy sor bűncselekmény beleértendő.

Kifejezetten a lopásról árulkodnak az ilyen bűntettekkel okozott kárösszegek éves értékei, amelyek szintén mérséklődtek az elmúlt esztendőkben. 2012-ben még 53 milliárd forintot meghaladó kárt okoztak lopással hazánkban, de évi 3–9 milliárdos csökkenés után tavalyra 23 milliárdra esett vissza ez a mutató. Érdekesség, hogy az összes bűncselekmény kárértéke viszont jelentősen megugrott: tavalyig 170 és 235 milliárd között mozgott, idén viszont már 400 milliárdnál járunk. A kiugrást főként a sikkasztás és a csalás okozta, vélhetően a brókerbotrányok révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.