Novák Katalin: Még mindig nem becsüljük eléggé a főállású anyákat

A főállású anyák az állam válláról is komoly terheket vesznek le, amit illene még jobban honorálni.

MN
2017. 12. 29. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozás utáni időszak mulasztása, hogy még mindig nem becsüljük meg eléggé azokat a nőket, akiknek a hivatása, karrierje az anyaság – mondta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a Mandinernek adott, pénteken megjelent interjújában. Novák Katalin szerint a főállású anyák az állam válláról is komoly terheket vesznek le, amit illene még jobban honorálni. Jogosnak mondta azoknak az édesanyáknak is az igényét, akik hosszú évek tanulása után szeretnék a tudásukat kamatoztatni, és nem akarnak teljesen elszakadni a munka világától több évre.

Szerinte a kormány a különböző élethelyzetekre igyekszik megoldást kínálni, így támogatják a kisgyermek melletti munkavállalás lehetőségét, újabb bölcsődéket építenek, és már törvény garantálja a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét. A következő évek leginkább meghatározó feladatának a demográfiai kérdés orvoslását nevezte. Arra biztatta a fiatalokat, tapasztalják meg, milyen külföldön élni, hogy az ottani életet össze tudják hasonlítani a hazai viszonyokkal. Emellett kiemelte, hogy Magyarországon ingyenes az óvodai ellátás, ingyenes vagy olcsó a gyerekek étkezése, továbbá a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) önálló lakáshoz juthatnak a fiatalok.

Egy idén publikált, reprezentatív ifjúságkutatás szerint a fiatalok elsöprő többsége számára fontos a lakástulajdon – fűzte hozzá. Ismertetése szerint több mint 60 ezer család kapott eddig csok-támogatást, ami nagyjából egy 250 ezres közösséget jelent. Jelezte: a kormány gondolkodik azon, hogyan tudnák „a nagycsalád felé vezető úton a kisebb lépéseket is még jobban támogatni”.

Novák Katalin a kórházi és az otthoni szülés kérdéséről szólva úgy fogalmazott: az, „hogy ki hogyan szül, ez kizárólag az ő dolga, amíg a baba életét nem veszélyezteti”. Közölte, teljes mértékben meg kívánják adni a szabadságot arra, hogy a szülésről és annak körülményeiről minden család szabadon dönthessen. Arról beszélt, el akarják érni azt is, hogy a szülészeteken ne betegként kezeljék az édesanyákat, és hogy a kórházi szülés intimitását biztosítsák. Az államtitkár szerint mára a „gendertéma” összecsúszott a szexuális orientáció kérdésével, és ez utóbbi a jelentőségéhez képest felülreprezentált probléma lett. Úgy vélte, ma számos olyan társadalmi probléma és kisebbségi élethelyzet van, amelyek nem kerülnek annyira fókuszba, mint a szexuális orientáció.

„Egy kisfiú igenis különbözik egy kislánytól, vannak fiús és lányos dolgok, természetes és szerethető különbségek a két nem között”. Vannak férfiak és nők, és csak az ő kapcsolatukból tudnak gyermekek születni. Ha ezeket a nyilvánvaló igazságokat ma valaki kimondja, rögtön homofóbiát kiáltanak, ez nonszensz – fogalmazott. Közölte, a Budapesti Corvinus Egyetemen jövő évben induló családtudományi szakra azért van szükség, mert a nemzetstratégia a családokra épül, és fontos, hogy a területen jól képzett szakemberek és kutatások segítsék ezt a munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.