Paks II.: ömlenek a milliók a magyar cégekhez

Még el sem kezdték építeni, máris több milliárd forintos szerződéseket kötöttek a Paks II. ügyében.

Vékony Zsolt
2017. 12. 07. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta zajlanak szerződéskötések a Paks II. fejlesztés ügyében. Bár még el sem kezdődött az új atomerőmű építése, a kormány által megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom honlapján folyamatosan teszi közzé a kontraktusokkal kapcsolatos részleteket, amelyekről a Direkt36 magyar nyelven folyamatosan tesz közzé információkat.

A portál összesítése szerint a Roszatom az idén több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks II.-vel kapcsolatban. Ezek zömében kisebb, néhány millió forintos megbízások (bár a munkadokumentumok elkészítése és a nukleáris üzemanyagok dokumentációja többmilliárdos tételek), közülük jó néhányat magyar vállalkozásoknak ítéltek oda.

A magyar nyertesekkel leginkább irodák bérbeadásával, számítástechnikai és irodai eszközök értékesítésével, tolmácsmunkákkal, könyvelési tevékenységekkel és jogi szolgáltatásokkal kapcsolatban kötöttek szerződéseket. A Direkt36 megkereste az érintett cégeket, hogy megtudja, mire vonatkoznak a megállapodások.

A Roszatom jogi szolgáltatásokra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést. Eszerint az ügyvédi iroda polgári ügyekben, adózási, gazdasági és munkajogi kérdésekben segíti a Roszatomot, emellett a magyar és az uniós bíróságok előtt képviseli az orosz vállalatot.

Az Opten, a céginformációs adatbázis szerint dolgozott az Uber közösségi személyszállító vállalatnak, egy időben pedig Heinrich Pecina osztrák üzletember kézbesítési megbízottja volt a BorsodChem vegyipari vállalatban. Ügyvédi titoktartásra hivatkozva ugyanakkor a jogi iroda nem kívánt válaszolni a Roszatom-szerződést és az iroda egyéb megbízásait firtató kérdésekre.

Fordításra a Roszatom leányvállalata 4,3 millió forintért egy kisebb paksi céggel, az N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződött. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland a portálnak azt mondta, 2005-től dolgoznak fordítóként a paksi atomerőműnek, amely szerinte egy hosszú távú, bizalmi állás. A Roszatom azért hívta meg őket a tenderre, mert megvolt a szükséges referenciájuk.

Az orosz fővállalkozó 4,5 millió forintért szerződött könyvelői, bérszámfejtői munkákra a B.A.M. Accounting Kft.-vel. Bitter Erzsébet, a cég tulajdonosa a Direkt36 megkeresésére azt mondta, hogy Moszkvában tanult, tökéletesen beszéli az orosz nyelvet, és már korábban is kapcsolatban állt a Roszatom leányvállalatának magyarországi képviseletével, a pályázatról pedig a cég oroszországi honlapjáról értesült.

Az orosz cég számítástechnikai és irodai eszközöket is beszerzett már. Az idén márciusban alapított Ulpin Kft.-től például 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt vett a Roszatom leányvállalata. Érdekes ugyanakkor, hogy a cégnek nincs se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma, ráadásul a cégnyilvántartásban megadott e-mail-cím sem működik.

Ellenben az Ulpin soroksári címére bejegyzett Belvárosi Vendéglátóipari Kft.-t már utolérte a portál. Tőlük 75 monitort vásároltak az oroszok 4,4 millió forint értékben. A cég tulajdonosa, Gáspár Gergely szerint fő tevékenységük a vendéglátás, de kereskedelemmel is foglalkoznak, hogy a vállalat „minél erősebb, gazdaságilag stabilabb legyen”.

A legnagyobb értékű tenderek közé tartozik az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szóló kiírás. Ugyan még egyikben sem hirdettek eredményt, de a turbinákra a GE Hungary első körben az orosz versenytársánál jóval olcsóbb ajánlatot tett, a tanácsadásról pedig a Roszatom egy magyar céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat. A Roszatom honlapján elérhető, az első pályázati fordulóról szóló dokumentumok szerint Alekszej Mordasov orosz milliárdos cége, a PJSC Power Machines 979 millió eurót (303 milliárd forintot) ajánlott, míg a GE Hungary három perccel később érkező ajánlata 821 millió eurót (254 milliárd forintot) tartalmazott a turbinák beszerzésével kapcsolatban.

A Direkt36 emlékeztetett arra is, hogy az oroszokkal kötött megállapodás szerint a paksi beruházás értékének 40 százalékát magyar vállalkozók kaphatják meg. Ezt azonban a magyar kormány várakozásai szerint sem lesz könnyű teljesíteni. Több építőipari forrás ezt azzal magyarázta a portálnak, hogy a magyar cégeknek egyszerűen nincs tapasztalatuk ilyen komplex beruházások kivitelezésében.  Emiatt valószínű, hogy a hazai vállalkozók inkább az atomerőműhöz kapcsolódó infrastruktúra építésében fognak részt venni, nem a blokkok a felhúzásában. Ráadásul a beruházás értékének 55 százalékát uniós közbeszerzésekkel kell lebonyolítani, ez az előírás pedig megnyitja az utat a tapasztaltabb nyugat-európai cégek előtt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.