Rogán tárcájának ügyvédje: A konzultációban a kormány véleménye olvasható

A Helsinki Bizottság perel, mert szerintük a nemzeti konzultáció hamis színben tünteti fel őket.

Lándori Tamás
2017. 12. 13. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti konzultációban, amely elvileg az állampolgárok véleményét kérdezi, valójában a kormány mondja el a saját véleményét, legalábbis az egyik kérdés alatt biztosan – ismerte el a Miniszterelnöki Kabinetirodát képviselő ügyvéd abban a személyiségi jogi perben, amit a Magyar Helsinki Bizottság indított a tárca ellen. A jogvédő civil szervezet keresetében a konzultáció 5. kérdését kifogásolta, mely így szól:

„5. Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.

Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy »aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása« ”

Az alperes jogi képviselői azzal védekeztek, hogy a perbe fogott minisztérium az idézett részben csak véleményt közölt, amit a civil szervezet tűrni köteles. A Helsinki Bizottság szerint viszont a lakosságnak szétküldött dokumentum szándékosan hamis színben tünteti fel a tényeket, és ezzel megsérti a szervezet jó hírnevét, ami miatt nyolcmillió forintot és nyilvános sajnálkozást követelnek a perben.

Győző Gábor az egyesület ügyvédje kifejtette, általánosítás és nem igaz, hogy törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védenek:

egyetlen, a röszkei zavargás miatt indult büntetőeljárásban képviselnek menedékkérőket, egy kerekesszékes férfit és egy idős asszonyt,

akik a vád szerint részt vettek a tömegzavargásban. Ebben az ügyben kifejtett szakmai érvelésüket ragadta ki a nemzeti konzultáció és helyezte más szövegkörnyezetbe – mondta a jogvédő.

A szerdán megkezdett tárgyalás előtt egyébként a bíróság már egy előzetes, úgynevezett ideiglenes intézkedés formájában eltiltotta a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát attól, hogy az 5-ös számú kérdést akár interneten, akár nyomtatásban tovább terjesszék, ám mire ez jogerőre emelkedett, a konzultáció véget ért.

Az első tárgyalásnak viszonylag hamar vége szakadt, mert az alperesi jogi képviselők időt kértek a bíróságtól, hogy a felperes beadványaira reagálhassanak. A következő időpontot februárra tűzték ki

A minisztérium képviseletében eljáró ügyvédek egyébként nagyon szemérmesnek bizonyultak, Turi György ügyvéd már a tárgyalás megnyitása előtt odalépett Kelemenné Fenyves Enikő bírónőhöz, és jelezte, kolléganőjével megtiltják, hogy róluk a sajtó kép- és hangfelvételt készítsen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.