Szamárköhögéssel kezelnek két csecsemőt Budapesten

Egyikük az édesanyjától kaphatta el a betegséget okozó baktériumot.

MN
2017. 12. 30. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két Budapesten született csecsemőnél is szamárköhögést diagnosztizáltak – tudta meg az Index.

A portál szerint a két gyermek egy fővárosi magánklinikán született, egyikük október 9-én, a másikuk december 4-én. Mindketten egészségesen hagyták el a magánintézményt, de a néhány hét múlva szamárköhögés tüneteivel kerültek kórházba.

A magánklinika közölte: hozzájuk is nemrég jutott csak el az az információ, hogy mindkét gyermek náluk született. Az eddigi információk alapján az egyik gyermek feltehetően saját édesanyjától kapta el a betegséget okozó baktériumot. Azt mondták, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal semmilyen különleges intézkedést nem írt elő számukra a megbetegedések miatt, mert nem a kórház mulasztása miatt következtek be.

A szamárköhögés lappangási ideje hét-tíz nap. A tünetek az első szakaszban nem súlyosak: körülbelül két hétig éjszakai köhögés, orrfolyás, hőemelkedés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A betegség második szakaszát azonban már fullasztó köhögési rohamok és hányás jellemzi. Különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, akiknél a megerőltető köhögési rohamok miatt köldök- és lágyéksérv vagy a szervezet kifáradása miatt légzéskimaradás jelentkezhet.

A beteg az első szakaszban és a köhögés első két hetében a legfertőzőbb, ami körülbelül huszonegy napig tart. Van védőoltás, amelyet a jogszabály szerint kettő, három és négy hónapos korban, majd másfél és hatéves korban, végül hatodik osztályban adnak, az oltás azonban nem nyújt teljes védettséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.