Tóth Bertalan: A közös több, mint a külön

Az MSZP frakcióvezetője szerint a parlamentben nem lehet sikereket elérni.

Katona Mariann
2017. 12. 29. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Történt olyan az elmúlt időszakban a parlamentben, amit az MSZP sikerének tart? kérdeztük Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak vezetőit megszólaltató interjúsorozatunk harmadik részében.
– Ha a törvényalkotást vesszük, nem nagyon lehet valós sikereket elérni a nemzeti együttműködés rendszerében (NER) működő parlamentben. Amit elhatároztunk korábban, hogy szembesítő kampányt indítunk a parlamenten belül és kívül is, abban viszont már voltak sikereink. Felhívtuk a figyelmet a gyermekszegénység elleni küzdelem fontosságára, vagy éppen a családon belüli erőszak ügyére, de említhetném a nyugdíjasok helyzetére való rávilágítást. Ez utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a problémára választ adó isztambuli egyezményt nem hajlandó a Fidesz ratifikálni.

– A választás előtti, jövő tavaszi ülésszak várhatóan igen rövid lesz. Azért benyújtanak majd még valamilyen javaslatot?
– Arra a néhány alkalomra nagy valószínűséggel már nem fogunk törvényjavaslatokat gyártani, a 2018-as választás utánra viszont annál többet. Már összeállítottuk a hozzá tartozó javaslatokkal együtt azt a harminc témát, amit azonnal módosítania kell az Országgyűlésnek ahhoz, hogy visszaállítsuk a jogállamot, és egy igazságosabb Magyarországot tudjunk építeni.

– Három hónappal a parlamenti választás előtt meg tudná mondani egy baloldali szavazónak, hogy mire kellene majd behúzni az ikszet jövő áprilisban?
– A demokratikus ellenzéki jelöltre kell behúzni az ikszet az egyéni választókerületekben; nagyon bízom benne, hogy ebben tiszta lesz a kép hamarosan. Nagyon szeretném, hogyha emellett egy demokratikus ellenzéki listára is tudna szavazni a baloldali választó, és Karácsony Gergely leendő kormányára.

– Karácsony Gergely kapcsán nem érzi kínosnak, hogy az MSZP, amelyet a legnagyobbnak szoktak nevezni a baloldalon, nem tudott soraiból felmutatni egy miniszterelnök-jelöltet, hanem egy másik, alig mérhető párt vezetője mögött sorakozott fel?
– Karácsony Gergely ma a baloldali politikusok között a legnépszerűbb, és az elképzelései is nagyon közel állnak a szocialisták programjához. A saját miniszterelnök-jelöltünk sajnálatos módon visszalépett, ettől függetlenül mi kormányváltást szeretnénk. Ebben már van partnerünk, van miniszterelnök-jelöltünk, és bízom benne, hogy egyre több demokratikus ellenzéki párt is csatlakozik hozzánk. Ha ez így történik, akkor lesz kormányváltás.

– Most úgy tűnik, az egyetlen szövetségesük a Párbeszéd. Lesz közös MSZP–Párbeszéd-lista?
– Erről a pártok megfelelő fórumai fognak döntést hozni. Január végén, február elején lesz kongresszusa az MSZP-nek, akkor el fog dőlni.

– Önök tíz százalék körül a közvélemény-kutatások szerint, a Párbeszéd pedig egy százalékon áll. Megkockáztatják a tíz százalékos parlamenti küszöböt?
– Mi végig azt hirdettük, és most is amellett állunk ki, hogy az optimális út a kormányváltáshoz a közös lista. Mi azt szeretnénk, ha ez nemcsak az MSZP és a Párbeszéd, hanem minél több ellenzéki pártnak a közös listája lenne. A választóknak így lesz teljesen egyértelmű, melyik az az erő, amely kormányváltást akar, és arra kell szavazni.

– Mindig elmondják, hogy a DK együttműködésére is várnak, Gyurcsány Ferencék pedig azt ismételgetik, ők önálló listával indulnak. Ebből a holtpontból hogyan tudnak kikeveredni, hogyan tudják a DK-t meggyőzni?
– Nem a Demokratikus Koalíciót kell meggyőzni, hanem a választópolgárokat: egyrészt hogy menjenek el szavazni, másrészt szavazzanak arra a pártra, arra a listára, amely kormányváltást ígér. Szerintem a baloldali választóknak teljesen egyértelmű, hogy a közös az több, mint a külön.

– A 106 egyéni körzetet már felosztották. El tudja képzelni, hogy a kampányfinisben visszalépjenek majd akár LMP-s, akár jobbikos jelölt javára?
– Jobbikos jelölt javára nem.

– A Jobbik gigabírsága után önöket is megbüntette az Állami Számvevőszék. Befolyásolja a kampányukat ez az összeg, amelyet – egyelőre úgy fest – be kell majd fizetniük?
– A tavalyi év vizsgálata után mi már nyáron kaptunk hatmillió forintos büntetést. Az ÁSZ irodabérlések kapcsán vélt felfedezni tiltott pártfinanszírozást. Most négymilliós büntetést vetítettek előre. Észrevételt a 15 napos határidőn belül fogunk tenni, ha viszont a bírság marad, akkor nem tudunk mást tenni, befizetjük a kirótt összeget. Pedig minden fillér számít a kampányban, pláne, ha azt nézzük, hogy a Fidesz milyen erőket mozdít meg adófizetők pénzéből. Azért az teljesen elképesztő, hogy csak ellenzéki pártokat büntet az Állami Számvevőszék, kormánypártot pedig nem.

– Hol éri majd az újév, és mivel tölti a január elsejét?
– A párommal és a gyermekeinkkel síelni megyünk.

„Ősszel igazából csak mi voltunk az utcán” Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője

„Maradt a csőben olyan, ami nem lett ellőve” – Volner János, a Jobbik frakcióvezetője

A Magyar Nemzet természetesen a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét is szerette volna megszólaltatni, ám hiába. Harrach Péterék csak annyit közöltek, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel. Gulyás Gergely azonban – tartva magát a lapunk ellen csaknem három éve érvényben lévő kormánypárti bojkotthoz – még válaszra sem méltatott minket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.