Újabb csúcson a gimnáziumok népszerűsége

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Parragh László júniusban még arról beszélt: óriási hibának tartja, hogy nem záratnak be gimnáziumokat.

Hutter Marianna
2017. 12. 23. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2017–18-as tanévben is rekordot döntött a gimnáziumba járó diákok aránya a kormány szándékai ellenére – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. A KSH pénteken publikálta az idei tanévre vonatkozó legfrissebb adatokat, ezekből jól látszik: míg a gimnáziumokba járók száma a múlt évről az ideire közel 3 ezerrel nőtt, addig a szakgimnáziumba (korábbi nevén: szakközépiskola) járók száma több mint 5 ezerrel csökkent. Így a gimnáziumok egyre magasabb arányban nyerik a fogyatkozó gyermeklétszámért folytatott versenyt: idén – az elitgimnáziumoknak számító hat-nyolc évfolyamos gimnáziumok tanulóit is beleértve – összesen több mint 184,5 ezer diák részesül ebben a képzési formában, a szakgimnáziumokba viszont már csak alig több mint 162,2 ezren jártak. Még látványosabb a gimnáziumok növekvő népszerűsége, ha az őket látogató diákok számát nemcsak a szakgimnáziumokkal, hanem emellett a szakközépiskolákat (régi nevén: szakiskola) és szakiskolákat (régi nevén: speciális szakiskola) választó tanulók számával is összevetjük. Így azt kapjuk: a nappali középfokú oktatásban részt vevő diákok 43 százaléka már gimnazistaként kezdte meg az idei tanévet, ez az arány a 2008–09-es tanévben még csak 35 százalék volt.

A kormány már évek óta igyekszik népszerűsíteni a szakközépiskolai képzést a gimnáziumokkal szemben, ami nem meglepő, tekintve hogy jelentős a szakemberhiány. Például Orbán Viktor az idei áprilisi Szakma Sztár Fesztiválon arról beszélt a részt vevő diákoknak: „Figyeljenek a gazdasági életre, ( ) a gazdaság igényei döntik el, hogy ki lesz az, aki már az iskolapadból el tud helyezkedni, ( ) és a gazdaság dönti el azt is, hogy kinek az élete futhat egy rossz döntés miatt esetleg vakvágányra”. A miniszterelnök hozzátette azt is, hogy a szakma nélküli iskola ma kevés esélyt ad a sikerre. Ugyanezt az álláspontot képviseli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Parragh László, aki idén júniusban arról beszélt: óriási hibának tartja, hogy nem záratnak be gimnáziumokat. Lapunk később készített az MKIK elnökével interjút, amelyben úgy nyilatkozott a kérdésről: „Ma a szülők meg vannak győződve róla, hogy ha a gyereknek van egy érettségije, minden ajtó nyitva áll előtte. Ez rossz beidegződés. Számtalan olyan szakgimnáziumot találni, ahol a diákok elhelyezkedési esélyei magasabbak, mint a 2,5–3-as átlagú gimnáziumok tanulóinak.”

A kormányzat egyébként a tavalyi tanévvel alakította át a szakképzést, a szakgimnáziumokká avanzsált szakközépiskolákban például csökkentette a közismereti, illetve természettudományos órák számát, amit sokan bíráltak. Ráadásul nemcsak az átalakítás tartalmát, de a módját is kritizálták, ugyanis az új rendszer konkrét követelményei csak rövid idővel a tanév indulása előtt derültek ki.

Azt, hogy a szakgimnáziumok népszerűsítése egyelőre sikertelennek tűnik, maga a kormány is észlelte. Lapunk számolt be elsőként arról a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette tavaly decemberi háttértanulmányról, amely arról írt: „Megítélésük szerint a szakképzésbe lépők számát növelhetné egy ( ) kötelező jellegű felvételi rendszer, valamint a gimnáziumi keretszámok fokozatos korlátozásának bevezetése.” Később az NGM úgy reagált cikkünkre: a benne említett háttéranyag a jövőbeli javaslataiknak nem képezi az alapját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.