Vélemény a Die Pressében: a Jobbik eddigi tettei bizonyítják a változás szándékát

Őszinte-e a néppártosodás? – kérdezi a vezető osztrák lap hasábjain Teplán István.

MN
2017. 12. 01. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik mint az új magyar néppárt? – kérdezi a vezető osztrák lap, a Die Presse hasábjain Teplán István. A Közép-európai Egyetem (CEU) egyik alapítója, korábbi rektorhelyettese vendégkommentárjában arra keresi a választ, hogy vajon a Jobbik néppártosodása őszinte, vagy csak a látszat?

Teplán István írása elején rámutat, hogy a jelenlegi választási rendszer csak a Fidesznek kedvez, ahogyan az emiatt kialakult választási apátia is a kormánypárt kezére játszik. Szerinte azonban 

a nevében még mindig fiatal és demokrata Fidesz ma már se nem fiatal, és főleg nem demokrata.

A szerző úgy véli, a kormánypártnak valójában választási programja sincsen: hogy összetartsák szavazótáborukat, csak a migráció, Brüsszel és Soros György ellen szítják a hangulatot. Ebben segítségükre hívják a kormányzati forrásokat, és a felülről irányított közmédiát is, miközben az ellenzék kampányplakátjait rendőrökkel vetetik le.

Azt ugyanakkor Teplán István is elismeri, hogy a velük szemben álló hagyományos baloldal gyenge és megosztott. Szerinte elképzelhető, hogy idővel egy új generációval majd megújulnak, azonban jelenleg erre nem lát esélyt.

Az LMP társelnökét, Szél Bernadetettet és a pártját megújító Vona Gábort viszont a legígéretesebb miniszterelnök-jelölteknek tartja. Úgy véli, miután a Jobbik elfordult a szélsőségességtől (és szélsőségeseitől), valódi alternatívát jelenthet a jelenlegi helyzettel elégedetlen, kormányváltást akaró választók számára. Egyúttal leszögezte:

A Jobbik nélkül nem lehet kormányváltás Magyaroszágon. 

Mi a nagyobb veszély, a peronista Orbán-rezsim bebetonozása Putyin Oroszországának árnyékában, vagy a Jobbik kormányra kerülése egy koalíció tagjaként? - teszi fel a kérdést. Majd hozzáteszi, abban is kételkedhetnek, vajon őszinte-e a Jobbik metamorfózisa? Szerinte ennek megválaszolásához közelebbről meg kell vizsgálni a párt néppártosodását. Felhívja rá a figyelmet, hogy:

Az utolsó pont kapcsán Teplán István kifejti, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön, a képzett munkaerő kivándorlása pedig a magyar gazdaságra is rossz hatással van. Ráadásul a jelenségnek súlyos társadalmi hatása is van, hiszen családokat szakít szét, és felnő egy generáció, akik már külföldön születtek, és ott is jártak iskolába, miközben demográfiailag is fogy a magyarság. A szerző szerint a Jobbik felismerte ezt a problémát, ahogy azt is, hogy ennek egyik legfőbb kiváltó oka a tagállamok közötti bérkülönbség.

Úgy véli, az Európai Unió fejlődése csak úgy tartható fenn, ha egyensúlyba kerülnek a bérek. Ezért szerinte a Jobbik béruniós ötlete széles támogatottságra tarthat igényt. Zárósoraiban méltatja a párt ellenzéki munkáját is, kiemelve a nők elleni erőszak büntetésének szigorítását, ami elé a Fidesz akadályokat gördített. Megjegyzi, a Jobbik támogatta a CEU ellehetetlenítését célzó törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát is. Összegezve azt írja:

a Jobbik eddigi tettei bizonyítják a változás szándékát, akkor is, ha még sok feladat áll a párt előtt.

 

Teplán István 1958-ban született, társadalomtudós. A róla szóló Wikipedia-szócikk szerint Magyarországon és az Egyesült Államokban, a New York-i Binghamton Egyetemen végezte egyetemi tanulmányait. Egyike volt a Közép-európai Egyetem alapító tagjainak, majd 1992 és 2007 között az intézmény rektorhelyetteseként dolgozott. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományoztak neki „a Közép-európai Egyetem intézményének megalapításában, kiépítésében, valamint nemzetközi és hazai elismertetésében szerzett érdemei elismeréseként”. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.