Volner János: Maradt a csőben olyan, ami nem lett ellőve

Volner János kizárta, hogy jobbikos induló visszalépjen egy baloldali javára. Interjú.

Katona Mariann
2017. 12. 28. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Történt olyan az elmúlt időszakban a parlamentben, amit a Jobbik sikerének tart? – kérdeztük Volner Jánost, a Jobbik frakcióvezetőjét a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak vezetőit megszólaltató interjúsorozatunk második részében.
– Ami nagyon fontos volt, hogy egyértelműen a Jobbik lett a kormányváltó erő, és ez a parlamenten belül is világosan látható. Bármilyen furcsa, Orbán Viktor és a Fidesz dühödt, személyeskedő támadásai, a kormánypárti bulvárpropaganda állandó mocskolódása azt mutatja, hogy az egyetlen kihívó erő, amitől fél Orbán Viktor, az a Jobbik. Orbán Viktor tudja, hogy egy néppárti Jobbik veszélyes a hatalmára, neki az lett volna az érdeke, hogy minket egy olyan nemzeti radikális rétegpártként hagyjon a politikai palettán, amely nem tudja összegyűjteni a különböző gondolkodású szavazókat.

– A választások előtti, jövő tavaszi ülésszak várhatóan igen rövid lesz. Fognak azért még benyújtani valamilyen törvényjavaslatot?
– Azért a csőben maradt néhány olyan ügy, amely nem lett ellőve. Az egyik egy olyan vizsgálóbizottság, amely a Fidesz kampányköltéseit ellenőrizné a 2010-es választásoktól, ám mivel ennek a testületnek a megalakulását a kormánypárt ellehetetlenítette, ezért csonka bizottságként szeretnénk működtetni. Feketén-fehéren be fogjuk mutatni, hogy a Jobbik kampánykiadásai jóval magasabbak voltak a Fideszénél. Azt is be szeretnénk bizonyítani, hogy számos erősen bűncselekménygyanús eset történt a Fidesz pártfinanszírozásánál.

– Önöknél nincsenek gyanús esetek? Hiszen a párttörvény szerint nem fogadhatnak el olcsóbban szolgáltatásokat, márpedig a plakátbérléseik kapcsán erre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ).
– Teljesen biztos vagyok benne, hogy nem, nekünk nincs és nem is volt takargatnivalónk. Az ÁSZ folyamatosan törvénysértő módon, a jogi és szakmai szempontokat felrúgva járt el velünk szemben. Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy minden egyes kampánykiadásunkkal, amikor a kampány lezárult, elszámoltunk, és nyilvánosságra hoztuk az adatokat.

– Valóban beszéltek a költségekről, de szerződéseket nem mutattak. Ezeket a dokumentumokat nyilvánosságra fogják hozni, hogy ezzel alátámasszák az állításaikat?
– Erről még tárgyalni kell, mert elvileg a szerződésekben van egy olyan kitétel, amely megköti a kezünket. De a szándék a részünkről a nyilvánosságra hozatalra teljesen egyértelmű, nekünk nincs semmilyen takargatnivalónk ezzel kapcsolatban.

– Beadták az észrevételeiket a 660 milliós büntetéssel kapcsolatban az ÁSZ-nak, de az első reakciókból nem úgy tűnik, hogy ez az összeg csökkenne. Ha marad a gigabírság, el tudnak indulni a választásokon? Hiszen korábban ezt kérdésesnek nevezték.
– Azt látom: rendkívül lendületesen halad a gyűjtés, és ezért óriási köszönet illeti a magyar társadalmat. A rendszerváltás óta most először fordul elő, hogy pártpolitikai meggyőződésen, ideológiai nézetkülönbségeken felül tudnak emelkedni az emberek, hogy közösen meneteljenek a Jobbikkal azért: meg lehessen állítani Orbán Viktort egy diktatórikus rendszer kiépítésében.

– Az óriásplakátokkal önöknek nem volt szerencséjük, és sokat panaszkodnak arra is, hogy a kormány bekebelezte a sajtó egy részét. Hogyan próbálják így az üzeneteiket eljuttatni az emberekhez?
– Látni kell, hogy a közösségi médiában a Jobbik rendkívül otthonosan mozog, igazi XXI. századi párt vagyunk. Nagyon sok emberhez ennek révén, nagyon hatékonyan el tudunk jutni, gondolhatunk arra, hogy 400-500 ezer között van Vona Gábor és a Jobbik követőinek száma a Facebookon. Emellett a Hazai Pálya című újságot olyanokhoz is el tudjuk juttatni, akik másfajta médiumot nem figyelnek, bár ennek terjesztése is kérdésessé válik, ha az ÁSZ elveszi a pénzünket. Természetesen továbbra is hiszünk Vona Gábor régi mondásában, miszerint a társadalom kétharmada jobbikos, csak sokan még nem tudnak róla.

– A baloldali ellenzék pártjai között most van valamilyen szintű megállapodás, legalábbis a 106 egyéni körzetről. Elképzelhetőnek tartja, hogy a kampányfinisben majd visszalépjen egy jobbikos politikus mondjuk egy baloldali jelölt javára?
– Ezt kategorikusan ki tudom zárni. Az elnökségünk javaslatára a választmányunk határozatot hozott arról, hogy nem fogunk együttműködni sem az MSZP-vel, sem a DK-val, sem más, úgynevezett XX. századi párttal.

– Hol éri majd az újév, és mivel tölti a január elsejét?
– A szilveszterestét valószínűleg családi körben töltöm majd. Január elsején vélhetően pihenni fogok, hiszen nagyon nehéz éven vagyunk túl, heti szinten hatvan-hetven órát dolgozom.

„Ősszel igazából csak mi voltunk az utcán” 

– Történt olyan az elmúlt időszakban a parlamentben, amit az LMP sikerének tart? – kérdeztük Szél Bernadettet, az LMP frakcióvezetőjét a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak vezetőit megszólaltató interjúsorozatunk első részében.
– Sok ilyet tudok említeni. Például mi írtuk meg a CEU-törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt, amelyet végül a többi ellenzéki párt is támogatott. Saját sikerünknek tartom, hogy a politikába egyáltalán bekerült az egyszülős családok helyzetének kérdése, és az is a mi javaslatunk volt – amit végül a kormány sajátjaként vitt át az Országgyűlésen –, hogy a bölcsődei felvételnél előnyben kell részesíteni ezeket a családokat. Kiemelném a paksi beruházás elleni népszavazási kezdeményezéseinket, illetve mi kértük ki a témával kapcsolatos reklámköltéseket is, amelyekből kiderült, hogy a fideszes médiabirodalom mennyit kaszált e témán. Parlamenti jelenlétünkkel kihangosítottuk a civilek által is képviselt ügyeket, legyen szó a nők elleni erőszakról, lakhatásról, devizahitelesekről vagy legutóbb a kéményseprőkről. Fontos még Hadházy Ákos korrupcióinfós munkája, illetve neki köszönhető a nemzeti konzultációs leleplezés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.