Jogerős: 3,5 milliót fizet a Ripost Gulyás Mártonnak

Az aktivista azt mondja, akkor sem festékezte volna össze a bíróság falát, ha nem a javára döntenek.

Lándori Tamás
2018. 01. 24. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Törvényszék azon tavalyi döntését, miszerint a Ripost és az Origo megsértette Gulyás Márton ellenzéki aktivista magánélet védelméhez fűződő jogát, amikor arról cikkeztek, hogy homoszexuális és egyéb szexuális irányultságú társkereső oldalra jelentkezett be. A kormányzati érdekkörök szócsöveként működő sajtótermékek azzal is jogsértést követtek el, hogy közzétették azokat a fotókat, amiket Gulyás a társkeresőn megosztott.

Ómolnár Miklós bulvárlapjának 3,5 millió, az Origónak pedig 800 ezer forint sérelemdíjat kell a felperes Gulyás Márton részére megfizetnie,

továbbá el kell távolítaniuk a szóban forgó cikkeket. 

Az alperes médiumok azzal védekeztek, hogy ők egy közéleti vitában kívánták megkérdőjelezni Gulyás szavahihetőségét. Az aktivista tudniillik azt állította, hogy megviselte őt a 72 órás őrizet, amit a Sándor-palota festékkel való megdobálása miatt rendeltek el vele szemben, nem tudott rendesen pihenni és étkezni. A Ripost viszont ezzel szembeállította azt, hogy „a ki­sza­ba­du­lás után alig egy órá­val már mo­so­lyogva part­nert ke­re­sett ma­gá­nak a neten”.

A felperes jogi képviselője ezzel szemben rávilágított, azt, hogy valakit megviselt a kényszerintézkedés, nem cáfolja, hogy aztán internetes társkeresőn cseveg. Az ügyvédnő azt is kiemelte, hogy a szavahihetőség cáfolásához az is szükségtelen volt, hogy a Ripost a cikkében megemlítette, a társkereső korábbi neve GayRomeo volt. A felperes szerint a lap ezzel egyértelműen Gulyás szexuális irányultságát kívánta kiteregetni. E kérdésekben a bíróság osztotta a felperesi oldal megközelítését.

A Ripost viszont azzal érvelt, a férfinak számítania kellett arra, hogy politikai cselekményei után fokozott figyelem irányul majd rá. Gulyás egyébként a cikkek megjelenése után gyalázkodó üzeneteket kapott nemi beállítottságával összefüggésben. 

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy társkeresési szokásainak, nemi irányultságának megszellőztetése megsértette Gulyás Márton a magánélet védelméhez, a társkeresőn közzétett képeinek közlése pedig a képmáshoz fűződő jogát. 

– A táblabíróság maradéktalanul egyetértett az első fok megállapításaival – közölte Kisbán Tamás tanácsvezető bíró. Hozzátette, a magánélet védelme a sajtószabadság, a közügyek megvitatása érdekében olykor korlátozható, de jelen ügyben semmilyen közérdek vagy egyéb ok sem indokolta ezen információk megjelenését. 

– Az alperesi magatartással kapcsolatban a felróhatóság legsúlyosabb fokát, a szándékosságot állapította meg a bíróság,

ezért volt szükség súlyos mértékű sérelemdíj kiszabására – jelentette ki Kisbán Tamás a jogerős ítélet szóbeli indoklásában.

A tárgyalás után megkérdeztük a pernyertest, aki így nyilatkozott a döntésről: 

– Pont az az ítélet született, amire számítottunk. Ezért jöttünk.

– A követelt összegek nagyobb részét viszont nem ítélték meg. Tíz és ötmilliós követelésből lett 3,5 millió és 800 ezer. 
– Ez így is kiemelkedően magas sérelemdíj a magyar bíróságok gyakorlatában. 

– Soros Györgyöt mikor fogja tájékoztatni a tárgyalás mai eredményéről? 
– Már a tárgyalóteremből megkapta az üzenetemet. Mondtam neki, hogy most az apróért is lehajolunk. A viccet félretéve: ez egy tök jó nap abból a szempontból, hogy a magyar állam vezetői nagyon kevéssé elszámoltathatóak a bűncselekményeikért, amiket a nép kárára elkövetnek, de ma mégiscsak azt lehetett látni, hogy az igazságszolgáltatás őrzi függetlenségét. 

– Ha nem a javára döntött volna a bíróság, összefestékezte volna az épület falát?
– Nem hiszem, hogy adott volna okot erre a keresetünk elutasítása. A magyar igazságszolgáltatás még nem züllött olyan mélyre, mint az Állami Számvevőszék vagy a Köztársasági Elnöki Hivatal. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.