Busás osztalék az állami kórház parkolójának bevételéből

Magáncégek kaszálnak az állami intézménybe érkező betegeken, miközben magyarázkodik a klinika.

Kuslits Szonja
2018. 02. 17. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt évig volt kiszervezve a parkolási szolgáltatás a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben egy külsős cégnek, amely évente százmillió forintos nagyságrendben fizetett osztalékokat a tulajdonosoknak – tudta meg a Magyar Nemzet. Kiderült, az állami intézmény csak nemrégiben vette vissza az üzemeltetést.

Mindez azért érdekes, mert lapunk a héten számolt be arról, hogy a kórház területén jelenleg a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül.

Cikkünk után az intézmény közleményt adott ki, amely szerint a bevétel ma már a betegellátás és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítható. Azonban a közleményből kitűnik, hogy valakik igencsak jól jártak a parkoló üzemeltetéséből, amelynek díjszabása egyébként öt éve változatlan. Figyelemre méltó különben, hogy a kórház azt állítja, a parkolási díj meghatározásakor a legfontosabb szempont a forgalom szabályozása volt.

Az, hogy egy magáncég számára mekkora üzlet az állami intézmény parkolóját üzemeltetni, jól látszik abból is, amit a napokban Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház – különös körülmények közt menesztett – volt főigazgatója nyilatkozott a Népszavának. Mint mondta, a kórházi parkolókat üzemeltető Cordate Zrt. a dolgozóktól és a betegektől beszedett parkolási díjat is megkapja, ezenkívül a kórház több mint havi négymillió forintot is fizet a cégnek a szolgáltatásért.

A legtöbb kórház esetében egyébként egyelőre nem derült ki, hogy hova folynak be a százmilliós összegek, és miért kerül ennyibe a parkolás. Az állami fenntartású intézmények ugyanis nem akartak lapunknak magyarázatot adni arra, miért drágább esetenként a reptérinél is a parkolás az intézmények területén. Hiába vártuk napokig a győri Petz Aladár kórház, a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikájának válaszát arra vonatkozóan, hogy miért olyan felháborítóan drága – esetenként akár kétezer forint – egyetlen óra parkolás, és pontosan mire költik a bevételt. Annyi bizonyos: havonta jókora összeget zsebelhetnek be az intézmények azoktól az óvatlan látogatóktól, akik néhány órára a kórházi parkolóban teszik le az autót.

Lapunk összesítéséből ugyanis kiderült, hogy míg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ötórás parkolásért négyezer forintot kell fizetni, addig ugyanezért Győrben nyolcezer-ötszáz forintot kérnek. Ott ugyanis csak az első fél óra ingyenes, a második fél óra azonban már ötszáz forint, majd minden megkezdett harminc perc ezer forintba kerül. Kaposváron az első harminc percben a parkolás szintén ingyenes az intézmény területén, az ezen felüli időszakra azonban már óránként ötszáz forintot kell fizetni. Szegeden pedig a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ B klinikai parkjában az első fél óra után minden további fél óra hatszáz forintba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.