Karácsony nem zárkózik el az LMP javára a visszalépésektől

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje tárgyalást sürget a zöldpárttal.

Katona Mariann
2018. 03. 21. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott az MSZP–Párbeszéd szövetség, hogy visszalépjen az LMP javára, de ehhez tárgyalásokra van szükség – erről beszélt Karácsony Gergely azután, hogy a zöldpárt tegnap – egy jobbikos politikus mellett – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes körzetében kivette indulóját a választási versenyből. A szocialisták és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy örülnek az LMP mostani döntésének, de még máshol is vissza kellene lépniük. – Hogy viszonozni tudjuk, kellene egymással beszélgetnünk – tette hozzá, nyíltan tárgyalást sürgetve. Azt azonban nem mondta ki egyértelműen, hogy ők fogják megkeresni az LMP-t, csak arról beszélt, hogy nyitottak az egyeztetésre.

A helyzet azért is érdekes, hiszen az LMP az elmúlt időszakban a hódmezővásárhelyi győzelemre hivatkozva leült az ellenzéki erőkkel – Gyurcsány Ferenctől kezdve Vona Gáborig –, és azt sürgették, hogy az egyéni választókerületekben legyen teljes megállapodás a kormánnyal szemben állók között. Egy ilyen összellenzéki egyezséget azonban nem sikerült tető alá hozniuk, ezért tegnap már azt jelentették be, hogy a kezdeményező szereptől elállnak, de ha megkeresik őket, akkor nyitottak a tárgyalásokra.

Az MSZP–Párbeszéd szövetség az Együttel is tárgyalni fog, Karácsony Gergely elmondása szerint napokon belül. Előzetesen nem akarta elárulni, hogy milyen ajánlatuk van Juhász Péter pártjának, pedig a fő konfliktus ismert: Csepelen újra elindul az Együtt színeiben Szabó Szabolcs, aki négy évvel ezelőtt a baloldali összefogás részeként meg tudta verni a fideszes Németh Szilárdot, most azonban az MSZP elindította ugyanott saját politikusát is, Bangóné Borbély Ildikót.

Karácsony Gergely és Molnár Gyula, az MSZP elnöke, illetve Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője a tájékoztató előtt egy fővárosi hotelben 51 ország nagykövetével és vezető diplomatájával találkozott. Karácsony Gergely beszámolója szerint arról beszéltek a diplomáciai testületek vezetőinek, hogy szerintük Magyarország helye Európában, mégpedig egy megújuló, a szociális pillért kiépítő Európában van. Az Orbán-kormány politikája ugyanakkor veszélyezteti, hogy hazánk részes lehessen az európai közösségnek. Karácsony Gergely azért is nevezte időszerűnek mostani találkozóját, hiszen az elmúlt napokban Brüsszelben tárgyalt. Ott pedig – mint elmondta – a regionális és fejlesztési biztossal való tárgyalásán elhangzott, hogy Magyarországon olyan korrupciós kockázat merül fel az uniós források elköltésével kapcsolatban, amely súlyosan veszélyezteti, hogy hazánk valóban hozzájusson ezekhez a pénzekhez. – Nem babra megy a játék – fogalmazott a politikus.

Karácsony Gergely egyúttal leszögezte azt is, hogy amennyiben kormányt alakíthat az április 8-i választás után, csatlakozni fognak az Európai Ügyészséghez. Azt is hangsúlyozta, hogy nem akarják Magyarországot bevándorlóországgá változtatni, nem fogják támogatni a kötelező betelepítési kvótákat, hanem egy európai megoldást szorgalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.