Rengeteg halott adatai az ajánlóíveken- az MSZP országos szintű csalást gyanít

Dagad a csepeli választási botrány. Akadt olyan képviselőjelölt is, aki az ajánlásai több mint felét elhunytaktól „gyűjtötte össze”.

Vég Márton
2018. 03. 20. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezernél is több halott személy adataival csalhattak Csepelen az ajánlásgyűjtés során. A helyi választási bizottság utólagos ellenőrzése során a választókörzetben regisztrált 45 jelölő szervezet közül 23 párt egyéni jelöltjének ajánlásai között találtak elhunyt személytől származó aláírást. Akadt olyan jelölt is, aki az induláshoz szükséges 500 ajánlásának több mint a felét halottaktól „gyűjtötte össze”. Több olyan szervezet is érintett (például Családok Pártja, Közös Nevező 2018, Összefogás Párt), amelyeknek amúgy országos listájuk is van. Bár a választási bizottság feljelentése alapján rendőrségi nyomozás indulhat az ügyben, a halottak adataival visszaélő pártok jelöltjei így is szerepelni fognak a szavazólapon. Ha minden gyanús jelöltet kizárták volna, akkor csak 8 jelölt (Fidesz, MSZP, Momentum, Jobbik, MIÉP, LMP, Együtt, MKKP) maradt volna talpon.

Országos szintűvé vált a csalás, minden választókerületben minden aláírásgyűjtő ívet át kell vizsgálni. Kamupártok, bizniszpártok szerezték meg és használták fel gyanútlan magyar állampolgárok, valamint elhunytak adatait – mondta Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista politikus – aki Németh Szilárd Fidesz-alelnökhöz hasonlóan a főváros 17-es választókerületében jelölt – úgy véli, tömegével kapták meg ezek a pártok valakitől a listákat, és csak egyetlennek lehet Kubatov-listája. – Valószínű, hogy a Fidesz–KDNP-nek áll érdekében ezeket a listákat átadni kamupártoknak – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó.

A választási bizottság kedden is ülésezett, a Csepel.info szerint pedig kiderült: ezek a szervezetek egymástól szerezhettek adatokat, de régi adatbázisokból dolgoztak, így már nem élő személyek hamis ajánlásait is leadhatták. „A bizottság ülésén kiderült: hazugság volt az is, hogy a kamupártok és a Fidesz által leadott ajánlások között átfedés lett volna. Ilyen nem történt, egyezések nem voltak” – írta a Csepel.info. Németh Szilárd, a Fidesz csepeli jelöltje rágalmazás miatt feljelenti Bangóné Borbély Ildikót, aki korábban azt mondta, hogy „a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt ajánlási ívein szereplők adataival”. Ugyanakkor a DK is úgy látja, hogy leginkább a Fidesz tűnik érdekeltnek abban, hogy a kamupártok jelölteket állítsanak, ugyanis ezek a jelöltek azokban a körzetekben tűntek fel, ahol reális esély van ellenzéki győzelemre.

A csepeli választók tehát nincsenek könnyű helyzetben. A Közös Ország Mozgalom felmérése egyébként azt mutatta ki, hogy a kormányváltást akarók Csepelen is többségben vannak. Németh Szilárd biztos szavazóinak aránya pedig mindössze 26 százalék, így ha valahol, akkor itt igazán érdemes volna együttműködnie az ellenzéknek. – A választókerületben nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Habár Bangóné Borbély Ildikónak, az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjének magas a támogatottsága, nem tudja olyan mértékben integrálni az ellenzéki szavazatokat, mint Szabó Szabolcs, az Együtt jelöltje – közölte felmérésének eredményét a Közös Ország Mozgalom. 2014-ben ellenzéki győzelem született: Szabó Szabolcs kevesebb mint 1 százalékkal győzte le Németh Szilárdot.

– Mi nem a politikai túlélésünkért küzdünk. Elmentem a végtelenségig. Meg kell oldani a problémát, mert nem egymás ellenségei vagyunk. Az Együtt nem mérhető párt, ezért mindenkinek végig kell gondolnia politikai felelősségét

– mondta lapunknak Bangóné Borbély Ildikó. Azzal mindenki tisztában van, hogy ha végül nem lesz visszalépés Csepelen, akkor Németh Szilárd győzelmet arat. Korábban a szocialisták azt kérték Szabó Szabolcstól, fogadja el az MSZP és a Párbeszéd támogatását, és legyen a szövetség jelöltje, ahogy például Magyar György ügyvéd tette Siófokon. Ám ez nem történt meg.

– Mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra és a kompromisszumokra. Jelenleg a szocialistáknál pattog a labda

– mondta lapunknak Szabó Szabolcs. 

A határon túl is baj lehet

Kapóra jön egyébként a Fidesznek az is, hogy az a külhoni magyar, aki már regisztrált a korábbi választáson – ezt 2013 augusztusától lehet megtenni –, tíz évig benne marad a névjegyzékben. Sőt, aki utána részt vett például a népszavazáson, annak az utolsó voksolásától számítva újraindul a tíz év, vagyis ők 2026 októberéig a névjegyzékben maradnak. Arról viszont továbbra sincsenek pontos információi a hazai választási szerveknek, hogy a regisztráltak közül azóta hányan haltak meg, ők ugyanis – az itthoni szavazókkal ellentétben – külön értesítés nélkül nem kerülnek ki a levélben szavazók névjegyzékéből. Emiatt 2018-ban is valószínűleg több ezer már elhunyt személy nevére visznek majd csomagot a levélszavazáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.