A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

„Vidéken az átszavazás szinte egyáltalán nem működött”

Az ellenzéki együttműködés szorgalmazói szerint a pártok tehetségtelensége a vereség oka. De a kiábrándult fideszesek sem találtak alternatívát.

Unyatyinszki György
2018. 04. 09. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártok vereséget követő – szinte törvényszerű – hibáztatása mellett megjelentek olyan hangok is, amelyek az átszavazásra, illetve a visszalépésekre buzdító mozgalmakat kezdték hibáztatni. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetője vasárnap este arról beszélt, hibás elképzelés volt, hogy a szavazókra megpróbálták rátukmálni a vállalhatatlan vagy leszerepelt pártok jelöltjeit.

– A taktikus szavazás kényszer volt, és bár működött is egyes helyeken, de a pártok országos együttműködésének hiányában elbukott – mondta erre lapunknak Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője. Az ellenzéki aktivista szerint mindenkinek önkritikát kell gyakorolnia, ezt teszi ő is. – Újra kell gondolni, hogy milyen igazságképünk van, és az miért nem adható át másoknak – mondta Gulyás. Az utóbbi években megjelenő ellenállás – például a CEU melletti tüntetések – apró sikereket hozott, de

önmagában a rendszert nem rengette meg, így az aktivizmus formáit is újra kell gondolni.

– A visszalépésekkel kapcsolatban a választók egyértelmű elvárásokat támasztottak a pártok felé – mondta Pápay György, a Viszlát, kétharmad! nevű mozgalom ötletgazdája.

Pápay szerint azonban a pártok nem tudtak megfelelni az elvárásnak. Mivel a fideszes részvétel magas volt, így alapjában kevés körzetben tudott volna eredményes lenni az átszavazás. Pápay úgy látja, megmutatkoztak az ellenzéki együttműködés határai, ezért szerinte

akkor lesz változás, ha egy párt fel tudja szívni az új szellemiségű ellenzéki szavazókat.

– Sikertelen vállalkozás volt, de nem a koncepció volt hibás – mondta Lányi András, az 1 jelölt a változásért! projekt ötletgazdája. Hozzátette: tavaly igyekeztek együttműködésre bírni a pártokat, de márciusban, a választáshoz közeledve a megállapodások hiányában már készült a kudarcra. Az esélyes jelölteket sem mutatták be jól, ezért vidéken az átszavazás szinte egyáltalán nem működött. Szerinte a „kiábrándult fideszesek” nem találtak maguknak alternatívát. 

A civil mozgalmak az önkormányzati választáson eredményesebbek tudnak lenni, elismert helyi jelöltekkel tudnak felállni

– vélte Lányi András.

– A visszalépésekre nem voltak vevők, még a saját érdekükben sem cselekedtek, az ellenzéki pártok megbuktak – így összegzett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely összefogással megválasztott polgármestere. A baloldali pártok mellett a Jobbikot sem kímélve kijelentette, hogy „erőtlen, tehetségtelen” volt, ahogy a vásárhelyi győzelem utáni helyzetet kezelte.

Márki-Zay szerint egy új ellenzéki pártra van szükség,

amely egy táborban tudja tartani azokat a most jobb- és baloldaliként kezelt szavazókat, akik egyformán várják a rendszerváltást és a demokrácia helyreállítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.